BankNews.ro - The Business Republic

Comisia Europeana recomanda inchiderea procedurii de deficit excesiv vizand Grecia
Economie | Data Publicarii: 13-07-2017

Comisia Europeana a recomandat miercuri inchiderea procedurii de deficit excesiv, deschisa in urma cu opt ani impotriva Greciei, recompensand astfel performantele economice ale autoritatilor de la Atena, chiar daca Grecia este inclusa intr-un plan de asistenta financiara pana in 2018, informeaza AFP.

"Recomandarea noastră vizând închiderea procedurii de deficit excesiv este un nou semnal pozitiv de stabilitate financiară și relansare economică a Greciei. Invit Grecia să continue să consolideze încrederea în economia sa, un lucru important pe măsură ce țara se pregătește să revină pe piețele financiare", a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Recomandarea Executivului comunitar, care trebuie aprobată de guvernele statelor UE, nu are implicații practice, în condițiile în care țintele fiscale sunt dictate Greciei de programul de asistență care are prioritate în raport cu regulile UE. Dar, cu toate acestea, este o recunoaștere a faptului că Atena și-a pus finanțele în ordine și nu mai încalcă normele UE.

Anunțul Bruxellesului este un punct de cotitură și pentru Uniunea Europeană. Odată cu ieșirea Greciei, doar trei state membre UE vor mai rămâne sub procedura de deficit excesiv (Franța, Spania și Marea Britanie) față de 24 de țări în timpul crizei financiare din 2011.

Normele UE stipulează că țările membre trebuie să limiteze deficitul bugetar la 3% din Produsul Intern Brut, iar datoria la 60% din PIB. Deficitul Greciei a fost redus de la un vârf de 15,1% din PIB în 2009 la un surplus de 0,7% din PIB în 2016.

Miniștrii de Finanțe din zona euro au convenit luna trecută că Grecia a adoptat suficiente reforme economice pentru a primi o nouă tranșă de 8,5 miliarde de euro din programul său de asistență în valoare de 86 de miliarde de euro. Potrivit termenilor acestui program, Grecia trebuie să mențină un surplus primar, care exclude plata datoriilor, la 3,5% din PIB până în 2022 și să îl stabilizeze la aproximativ 2% pe termen mediu.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/79552_comisia_europeana_recomanda_inchiderea_procedurii_de_deficit_excesiv_vizand_grecia.html