BankNews.ro - The Business Republic

Integrarea aduce: paine mai scumpa, carne mai ieftina
| Data Publicarii: 28-12-2006

Dupa aderararea Romaniei la UE, painea se va scumpi cu pana la 30%, in timp ce costul produselor proaspete din lapte va fi majorate cu 5-10%. Motivul scumpirilor este reprezentat de faptul ca nu vor avea concurenta din partea produselor europene. In schimb, ca urmare a eliminarii taxelor vamale, carnea si produsele din carne de porc se vor ieftini cu pana la 20%. Totodata, pretul carnii de pasare si al laptelui din import va scadea cu pana la 10%, iar vinurile, ciocolata si bauturile spirtuoase importate din spatiul comunitar vor fi mai ieftine.

In ceea ce priveste scumpirea painii, cantitatea redusa de grau obtinuta anul acesta va duce la o majorare a costului cu 20-30%. Potrivit lui Viorel Matei, vicepresedintelui Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania, noul pret ar putea fi aplicat in lunile februarie-martie ale anului viitor.

Constantin Saseanu, director la Patronatul painii - ROMPAN, confirma la randul sau scumpirea, declarand ca "acest lucru se va intampla si din cauza faptului ca piata va fi complet libera, taxele vamale la importul de grau, din UE, vor disparea, deci fiecare agent economic isi va adopta propria strategie". El a completat ca este important "sa nu uitam ca, neindeplinind normativele tehnologice impuse de UE, nu putine brutarii vor fi inchise, iar celelalte, pentru a-si completa fondurile aferente retehnologizarii, vor trebui sa contracteze credite bancare. Pentru a le putea rambursa vor umbla la pretul painii".

Situatia este complicata daca luam in considerare studiile recente in ceea ce priveste puterea de cumparare a romanilor, care scade tot mai mult. Dar si faptul ca, in Romania, consumul mediu de paine este de 110 kg pe cap de locuitor, in timp ce media europeana este de 80 kilograme, iar din totalul de 8.000 de brutarii, doar 15% respecta cerintele europene privind siguranta alimentara. Astfel, pentru cei mai multi dintre agentii economici, aderarea la UE reprezinta falimentul, intrucat cine nu a investit in retehnologizare si modernizare va fi nevoit sa puna lacat pravaliei.

Pe de alta parte, doar 300 de producatori romani vor avea acces pe piata europeana, iar alte 387 de firme au o perioada de tranzitie de trei ani pentru alinierea la standardele europene. Cele din urma isi pot comercializa produsele in tara si nu pot exporta pe piata comunitara.

Cronica Romana

http://www.banknews.ro/stire/7946