BankNews.ro - The Business Republic

ANRC: Crestere de 60% a conexiunilor de Internet broadband in 2006
| Data Publicarii: 27-12-2006

"Anul 2006 este din multe puncte de vedere un moment cheie in ceea ce priveste sectorul comunicatiilor electronice. In primul rand pentru ca este vorba despre anul dinaintea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana si de aceea poate fi privit ca un moment in care trebuie sa facem bilantul, "radiografierea" pietei de comunicatii la ora aderarii, pentru evidentierea riscurilor sau oportunitatilor de afaceri pe piata comuna, dar si pentru a afla ce asteapta Comisia Europeana din partea Romaniei si care sunt perspectivele din peisajul tehnologic european", a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRC, in raportul anual de activitate al ANRC pe 2006.

In raportul remis BankNews.ro se mai precizeaza ca "Internetul in banda larga este liderul pietei de comunicatii electronice, avand unul dintre cele mai mari ritmuri de crestere din Europa. La jumatatea anului 2006, numarul conexiunilor de banda larga depasise 1.100.000, fata de numai 751.000 conexiuni la sfarsitul anului 2005, ceea ce reprezinta o crestere de 60%, iar penetrarea broadband ajungea la 5,5%. Pentru anul 2007 estimam o rata de penetrare broadband de 10%", a adaugat Dan Georgescu.

Competitia pe piata de comunicatii electronice a continuat sa se dezvolte in 2006, este tot mai intensa si acest lucru este vizibil in cresterea substantiala pe care au inregistrat-o atat telefonia fixa, cat si cea mobila, precum si serviciile la Internet in banda larga. Nu se asteapta schimbari semnificative in acest domeniu in anul 2007, deoarece comunicatiile sunt deja compatibile cu Uniunea Europeana. 

Anul 2006 a fost marcat de adoptarea a doua masuri esentiale pentru impulsionarea concurentei pe piata de comunicatii electronice din Romania: fundamentarea pe costuri a tarifelor de interconectare cu retelele mobile ale Orange Romania si Vodafone Romania, cei doi mari operatori mobili cu putere semnificativa pe piata, precum si reglementarea portabilitatii numerelor fixe si mobile.

Imbunatatirea conditiilor de acces la bucla locala a Romtelecom, alaturi de revizuirea regimului interconectarii cu reteaua aceluiasi operator, se inscriu in categoria masurilor prin care Autoritatea urmareste perfectionarea cadrului de reglementare menit sa stimuleze dezvoltarea concurentei pe piata.

Totodata, in a doua jumatate a acestui an a devenit functional pentru operatorii alternativi un serviciu care a jucat un rol important in dezvoltarea concurentei pe pietele de comunicatii din statele europene: preselectarea transportatorului, care consta in posibilitatea oferita abonatilor Romtelecom de a alege ca apelurile lor sa fie preluate si transmise la destinatie de catre un alt furnizor de servicii de telefonie fixa, interconectat cu reteaua acestei companii.

Pentru a asigura accesul categoriilor defavorizate la servicii de comunicatii, ANRC a continuat procesul de implementare a serviciului universal in anul 2006, in mod prioritar prin instalarea de telecentre prin intermediul carora serviciile de telefonie si Internet devin accesibile si in zonele rurale izolate.

Pe piata de servicii postale, ANRC si-a concentrat atentia in anul 2006 asupra implementarii standardelor de calitate impuse furnizorilor de serviciu universal.

Eforturile Autoritatii se vor concentra in continuare asupra actualizarii cadrului de reglementare in masura si in ritmul in care el se modifica la nivel european, Romania contribuind deja la consultarile organizate de Comisia Europeana pentru modificarile cadrului de reglementare pentru domeniul comunicatiilor.

Redactia BankNews.ro

http://www.banknews.ro/stire/7941