Extinderea rapida a retelelor de sucursale din teritoriu ale bancilor romanesti constituie un risc operational suplimentar pentru acestea, recrutarea de personal de inalta calificare devenind, in timp, din ce in ce mai dificila, potrivit unui studiu al agentiei de rating Fitch, publicat miercuri. "Fitch este preocupata de expansiunea rapida a retelelor teritoriale ale bancilor romanesti, fenomen care ar putea constitui o sursa de risc operational suplimentar. Sectorul bancar romanesc a cunoscut o dezvoltare accelerata in ultimul timp si, cu timpul, va fi din ce in ce mai greu pentru bancile romanesti sa poata angaja personal bancar inalt calificat", se arata in studiul Fitch.
Costurile operationale cu care se confrunta bancile romanesti au crescut, pe fondul expansiunii retelelor lor teritoriale, al recrutarii de angajati pentru noile sucursale, al cresterii importantei marketingului, ca efect al intensificarii concurentei in domeniu, precum si al modernizarii infrastructurilor informatice ale bancilor, mentioneaza studiul.
"Exista o criza de resurse umane in sisteul bancar romanesc, ceea ce forteaza bancile sa angajeze tineri fara experienta, acesta fiind un risc operational neacoperit in activitatea institutiilor financiare", declara, la jumatatea lunii noiembrie, Petru Rares, presedintele Consiliului de Adminstratie al Institutului Bancar Roman (IBR).
In prezent, in sistemul bancar romanesc lucreaza aproximativ 62.000 de angajati. In 2006, au fost efectuate 6.000 de noi angajari in industria bancara, aproximativ 10% din numarul total al personalului.
"Fiecare extindere in teritoriu inseamna atragerea de resurse umane, iar bancile sunt obligate sa angajeze personal din categoria junior, care nu au experienta, fiind expuse astfel riscului operational", a declarat Rares.
Potrivit acestuia, riscul operational devine, in ultimul timp, o realitate in sistemul financiar bancar romanesc, sub presiunea concurentei investitorilor din Romania, majoritatea grupuri bancare cu capital strain, care controleaza bancile din Romania, precum si a concurentei pentru cresterea cotei de piata.
Institutul Bancar Roman a inceput un parteneriat strategic cu Bursa Romana de Marfuri, Asociatia Romana a Bancilor si Banca Nationala a Romaniei pentru pregatirea resurselor umane din banci in vederea pregatirii pentru implementarea prevederilor noului acord de capital Basel II, care abordeaza riscul de management si pe cel operational.
"Din 2006, vor fi lansate multiple forme specializate de pregatire pentru angajatii din sistemul bancar inclusiv cei implicati in adminsitrarea riscului de management, pentru a face fata schimbarilor care vor inteveni odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana"
Normele Basel II vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2007, dar bancile pot continua sa functioneze inca un an conform principiilor acordului Basel I. Totusi, sub presiunea noilor reglementari care se aplica pe plan international, bancile comerciale vor trebui sa isi pregateasca personalul si sa schimbe comitetele de conducere cu comitete executive in care vor fi atrasi si sefi de compartimente care gestioneaza activitatile de management al riscului.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) va introduce din 2007 criterii noi de clasificare a creditelor de catre banci si institutii financiare si, respectiv, de constituire a provizioanelor de risc, in baza acordului de capital Basel II, declarau, pe 21 decembrie, pentru NewsIn, surse din banca centrala.
BNR a emis proiectul de modificare a Regulamentului nr. 5/2002, privind clasificarea creditelor si plasamentelor, precum si constituirea, regularizarea si utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit, care va fi supus dezbaterii publice pana pe 31 decembrie 2006.
"Va fi o schimbare fundamentala pentru ca vom avea o alta conceptie la incadrarea creditelor acordate de institutiile financiare, in acord cu principiile acordului de capital Basel II", au declarat surse din BNR.
Creditele si plasamentele vor fi clasificate in cinci categorii, in functie de intarzierile de plata fata de scadenta convenita in contractele de creditare. Astfel, categoria standard include credite restante cu o perioada de 0-15 zile de la scadenta. Categoria "in observatie" are intarzieri intre 16 si30 de zile de la scadenta), "substandard" are intarzieri in intervalul 31-50 zile de la scadenta. Creditul "indoielnic" are intarzieri intre 51-90 zile de la scadenta)si "pierderea" are intarzieri de minimum 91 de zile de la scadenta. Aceste reglementari nu se aplica nici creditelor acordate de institutiile de credit altor institutii de credit si nici plasamentelor constituite la acestea. In cazul in care s-au initiat proceduri judiciare, creditele incadrate in aceste categorii se trec pe pierdere. Imprumutatorii vor proceda la scoaterea in afara bilantului, iar fondurile de garantare a creditelor vor evidentia in conturi analitice distincte in afara bilantului, sumele aferente unui credit sau unui plasament in cazul in care una din sumele respective inregistreaza un serviciu al datoriei mai mare de 360 de zile.
Clasificarea creditelor si, dupa caz, a plasamentelor se face prin aplicarea simultana a criterilor stabilite de BNR, conform principiilor Basel II. In cazul institutiilor de credit se va tine cont de perioada scursa de la scadenta (serviciul datoriei), performanta financiara si initierea de proceduri judiciare. In cazul institutiilor financiare nebancare, criteriile care se vor aplica sunt data scursa de la scadenta si initierea de proceduri judiciare. Institutiile financiare nebancare ce deruleaza activitatile de creditare clasifica angajamentele de garantie acordate imprumutatorilor intr-o categorie cu cel mult o treapta superioara celei in care sunt incadrate de imprumutator creditele garantate.
Institutiile de credit vor trebui sa clasifice creditelor acordate clientelei din afara sectorului institutiilor de credit, creditele acordate altor institutii de credit si a plasamentelor constituite la acestea si, respectiv, sa constituie, sa regularizeze si sa utilizeze provizioanele specifice de risc de credit. In cazul institutiilor financiare nebancare, noul regulament prevede clasificarea creditelor acordate, precum si constituirea, regularizarea si utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit.
Creditele acordate de institutiile financiare unui debitor sau plasamentele constituite la acesta se incadreaza intr-o singura categorie de clasificare, pe baza principiului declasarii prin contaminare, respectiv prin luarea in considerare a celei mai slabe dintre categoriile individuale de clasificare. Toate garantiile emise de institutiile financiare nebancare in relatia cu acelasi debitor, indiferent de imprumutator, se clasifica in aceeasi categorie.
"Institutiile financiare vor constitui sau vor regulariza lunar provizioanele specifice de risc de credit aferente creditelor si, dupa caz, plasamentelor evidentiate in sold la finele lunii respective, prin includerea pe cheltuieli sau prin reluarea pe venituri, indiferent de rezultatul financiar al perioadei inregistrat", potrivit proiectului BNR. Imprumutatorii vor constitui, vor regulariza si vor utiliza provizioanele specifice de risc de credit, utilizand moneda de exprimare a creditelor si/sau a plasamentelor pe care le corecteaza.
Noul regulament se aplica institutiilor de credit persoane juridice romane si sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit din state terte si, in mod corespunzator, institutiilor financiare nebancare persoane juridice romane si sucursalelor din Romania ale institutiilor financiare nebancare din state terte inscrise in Registrul general deschis la Banca Nationala a Romaniei.
Sursa: NewsIn