Ministerul Transporturilor de la Berlin a anuntat marti ca analizeaza infiintarea unui institut care sa testeze emisiile autovehiculelor, in scopul restabilirii increderii consumatorilor dupa ce Volkswagen a recunoscut ca a echipat 11 milioane de autovehicule vandute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane in Germania) cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, transmite Reuters.
Ministerul va înființa un nou institut de testare care va implica industria auto, ministerele, organizațiile de protecție a consumatorilor și grupurile de protecție a mediului. În institut vor fi testate anual aproximativ 70 de modele, în condiții normale de trafic și mai puțin în condiții de laborator, iar rezultatele privind consumul de combustibil și nivelul emisiilor vor fi făcute publice, pentru a permite cumpărătorilor să facă comparații între producătorii auto.
Totuși, Autoritatea Federală din domeniul Transporturilor din Germania (KBA), care își prezintă rapoartele Ministerului de Transport și supervizează în prezent testarea vehiculelor, va acorda în continuare licențele pentru noile modele.
Din septembrie 2015, când a izbucnit Dieselgate, Guvernul german a fost sub presiune pentru că nu ar fi făcut suficient pentru testarea autovehiculelor și ar fi prea apropiat de puternica industrie auto a țării.
Luna aceasta, Comisia Europeană și Volkswagen au ajuns la un acord prin care proprietarii de autovehicule diesel VW obțin o garanție extinsă pe doi ani, dar fără compensații financiare.
După luni de negocieri dure, CE nu a reușit să obțină despăgubiri de la Volkswagen pentru clienții europeni afectați de scandalul emisiilor poluante (Dieselgate). În schimb, Executivul comunitar și grupul german au ajuns la un acord în urma căruia proprietarii de autovehicule diesel VW vor primi o garanție extinsă pe doi ani asupra componentelor reparate pentru ca motoarele diesel EA189 să îndeplinească standardele privind emisiile.
Volkswagen a respins solicitările privind acordarea de despăgubiri clienților europeni, în timp ce majoritatea deținătorilor de autovehicule diesel marca VW din SUA vor primi despăgubiri cuprinse între 5.000 și 10.000 de dolari, în funcție de valoarea autovehiculelor înaintea scandalului Dieselgate.
Până acum, scandalul emisiilor a costat VW aproximativ 22,6 miliarde de euro (25,5 miliarde de dolari), în special plata amenzilor și înțelegerilor din SUA.
Sursa: Agerpress
http://www.banknews.ro/stire/79292_dieselgate_germania_va_infiinta_un_institut_care_va_testa_emisiile_autovehiculelor.html