BankNews.ro - The Business Republic

Facturile si alimentele injumatatesc veniturile romanilor din mediul urban
| Data Publicarii: 27-12-2006

Mai mult de o treime din veniturile romanilor se duce pe plata chiriilor, a ratelor lunare pentru credite, precum si a facturilor pentru telefon, cablu si Internet. Astfel, romanii isi dau jumatate din venituri pentru plata facturilor si pentru mancare. Este concluzia unui studiu realizat luna trecuta in mediul urban de compania de cercetare ISRA Center. Dupa utilitati, alimentele si medicamentele contribuie semnificativ la golirea buzunarelor, iar pentru timpul liber, romanilor le ramane doar a zecea parte din banii castigati intr-o luna. Problemele de sanatate si studiile inghit 19% din bugetul romanilor, iar alimentele si bauturile, aproximativ 30 de procente. La acestea se adauga si alte cheltuieli, care difera in functie de varsta. De exemplu, pentru produsele de ingrijire personala, ca si pentru imbracaminte si incaltaminte. La acest capitol tinerii aloca sume mai mari, comparativ cu persoanele trecute de 50 de ani.

Doar 14% dintre oraseni locuiesc la casa

De asemenea, tinerii, in general, dau bani si pe chirii, fata de persoanele varstnice, care au o locuinta in proprietate. In schimb, ingrijorate de cresterea preturilor, persoanele cu varste cuprinse intre 50 si 60 de ani apreciaza ca in aceasta iarna vor avea de platit pentru apa, curent, caldura si gaze mai mult decat venitul pe o luna. In ceea ce priveste utilitatile, studiul arata ca 77% dintre locuintele din Romania sunt racordate la reteaua publica de gaze naturale. De asemenea, 70% isi procura apa calda tot de la reteaua publica si doar 22% dintre apartamente sunt dotate cu centrala proprie. Mentionam ca 14% dintre persoanele chestionate locuiesc la casa, 7% in garsoniere, 1% in vile si 78% in apartamente de bloc.

Din totalul cheltuielilor, trei sferturi il reprezinta banii pentru consum

Cheltuielile totale ale unei familii de romani au fost, in medie, in trimestrul trei al anului trecut, de 1.138 lei, respectiv de 388 de lei pe persoana. Din totalul cheltuielilor, trei sferturi il reprezinta banii pentru consum, iar impozitele si taxele ajung la 12 procente.

Venitul mediu total al unei gospodarii de romani a fost, anul trecut, de 1.184 lei lunar, respectiv 403 lei pentru fiecare persoana. Veniturile medii ale unei gospodarii din mediul urban au fost, in 2005, cu 30 la suta mai mari decat ale celor din mediul rural.
La sate, principala sursa de venituri a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 42,7 la suta din totalul veniturilor.

Salariul - principala sursa de venit

Potrivit unui recent studiu dat publicitatii de Cartel Alfa, pentru majoritatea angajatilor, salariul este principala sursa de venit si, in consecinta, nivelul salariului stabileste nivelul de viata al gospodariilor de salariati.

Acestea sunt formate, in medie, din peste trei persoane, din care doar jumatate sunt salariati. Studiul arata ca aproape 90% din veniturile banesti ale unei gospodarii de salariati provin din salarii brute si alte drepturi salariale, un procent din agricultura, alt procent din activitati independente si 6,6% din prestatii sociale. De asemenea, ponderea veniturilor din prestatii sociale a crescut, in 2005, cu aproximativ 9% fata de 2004.

In timp ce media europeana, in ceea ce priveste ponderea produselor alimentare in totalul cheltuielilor unei gospodarii se situeaza in mod constant la aproximativ zece procente, in Romania aceasta pondere este de peste patru ori mai mare.
Studiul mai evidentiaza faptul ca romanii isi orienteaza doar o mica parte din resurse pentru recreere si odihna, in timp de familiile europene aloca pentru concedii si vacante bugete mult mai consistente. Toate acestea influenteaza capacitatea de munca si sanatatea populatiei din Romania.

Curierul National

http://www.banknews.ro/stire/7927