Procurorii bucuresteni au intocmit, numai in acest an, doua rechizitorii privind fraudarea unor banci prin acordarea ilegala de credite, titreaza Curierul National. Prejudiciul stabilit in prima faza de anchetatori se ridica la aproximativ 190 miliarde lei (circa 5,35 milioane euro). In cele doua dosare, privind fraudarea Libra Bank, respectiv prejudicierea cu buna stiinta a Bancii Internationale a Religiilor, au fost deferiti Justitiei nu mai putin de 18 persoane.
Dosarul privind fraudarea Libra Bank a fost finalizat prin rechizitoriu la data de 18 iulie a.c. de catre procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti. Atunci au fost trimise in judecata 14 persoane, acuzate de inselaciune si falsificare de inscrisuri sub semnatura privata, ambele in forma continuata, precum si prezentarea sub identitate falsa, in legatura cu acordarea ilegala de catre angajati ai sediului central al bancii, a peste 300 de credite pentru nevoi personale.
Cele 14 persoane care au obtinut creditele sunt, potrivit procurorilor, Carmen Marilena Moldovanu, Vasile Chirita, Cristian Iosca, Tudor Tom, Valentin Catalin Hol, Gabriel Mihaita Maclava, Constantin Aurel Maclava, Dorin Georgian Bratu, Dan Andrei Costea, Cristina Costea, Nicolae Augustin Radulescu, Maria Luminita Maclava, Mihaela Neagu si Felix Ciprian Nacea.
Condamnata de trei ori, eliberata dupa 16 zile
In fapt, anchetatorii au stabilit ca liderul gruparii Carmen Marilena Moldovanu impreuna cu Felix Ciprian Nacea (agent de creditare al SC Libra Bank SA) au facilitat, in perioada aprilie - octombrie 2005, obtinerea fara drept de credite pentru aproape 300 de persoane. Creditele, in cuantum de aproape 250 de milioane lei, erau acordate in baza unor adeverinte de venit si carti de munca falsificate, procurate de cei doi inculpati. La propunerea procurorilor bucuresteni, judecatorii Tribunalului Bucuresti au dispus arestarea preventiva a initiatorului gruparii, Carmen Moldovan, si a complicilor sai Vasile Chirita, Cristian Iosca si Catalin Hol, dosarul fiind disjuns fata de ceilalti 287 de beneficiari ai creditelor.
Anuntand ca prejudiciul total creat Libra Bank se ridica la 1,74 miliarde lei, procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4 au afirmat atunci ca Moldovanu a stat in arest numai 16 zile, fiind pusa in libertate dupa ce a nascut.
Totodata, anchetatorii sustin ca Marilena Carmen Moldovanu a mai fost condamnata de trei ori pentru savarsirea infractiunii de inselaciune, ultima pedeapsa cu inchisoarea fiind de 13 ani, dar de fiecare data a reusit sa obtina intreruperea pedepsei din motive de maternitate.
Plateau primele doua rate
Ancheta in acest caz a fost demarata de catre ofiteri din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor de la Sectorul 4, in urma unor informatii potrivit carora o bucuresteanca recidivista ar racola anumiti indivizi pentru a obtine, in mod fictiv, credite pentru nevoi personale. Pentru a-si duce la capat planul, Moldovanu (31 de ani) a apelat, initial, la nu mai putin de 15 persoane, atribuindu-i fiecareia sarcini bine stabilite.
Concret, utilizand inscrisuri falsificate (adeverinte de salariu si in unele cazuri si acte de identitate), femeia a reusit, prin intermediul acestora, sa obtina 300 de credite. Dupa ce incasau banii, infractorii plateau primele 2 rate la banca, apoi se faceau nevazuti. Somatiile de plata soseau pe adresa firmelor ale caror stampile erau utilizate in fals pe actele unde infractorii declarasera ca sunt angajati. "Banii luati de la banca intrau in buzunarele membrilor retelei, dar si ai celor ale caror nume erau folosite. Avem informatii ca femeia a actionat prin intermediari, unul dintre colaboratorii sai fiind Felix Nacea.
Actele falsificate ii erau incredintate acestuia, care, la randul sau, le prezenta bancii. Creditele pentru nevoi personale solicitate variau intre 150 milioane lei vechi si 200 milioane lei vechi si au fost incasate prin sucursala Bucuresti - Sala Palatului si cea situata pe Soseaua Stefan cel Mare", sustin anchetatorii. Pe numele unei singure firme din cele 6 folosite in aceasta escrocherie, s-au incasat 80-90 de credite.
Citeste tot articolul in Curierul National