BankNews.ro - The Business Republic

Siteurile din Romania - accesate mai mult de straini decat de romani
| Data Publicarii: 20-12-2006

Cresterea inregistrata in randul romanilor care acceseaza internetul cel putin o data pe luna este spectaculoasa, numarul acestora fiind cu aproape 50% mai mare fata de inceputul anului. "Principalul motiv pentru utilizarea internetului de catre romani este chat-ul si posta electronica, cea mai importanta categorie de utilizatori fiind persoanele sub 18 ani sau cuprinse intr-o forma de invatamant, adica persoane fara o sursa certa si permanenta de venit", se arata intr-un studiu al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologia Informatiilor.

Autorii lucrarii mai arata ca, la 13 ani de la rezervarea primului domeniu.ro (www.ici.ro in februarie1993), internetul in Romania este un spatiu atat de mare, incat Guvernul insusi a dezvoltat o serie de e-programe, iar altele urmeaza sa fie lansate. Datele RNC (Romanian National Computer Network) consemneaza ca, la inceputul acestei luni, erau circa 200.000 domenii.ro rezervate, pentru care s-a platit o taxa de pana la 61 USD. 15% din rezervarile de domenii, mai exact 25.500, au devenit site-uri active. Dintre acestea, mai mult de o mie sunt inregistrate pe zona de comert electronic.

Toate site-urile inscrise pe trafic.ro au fost vizitate in luna trecuta de un numar de vizitatori unici care depaseste populatia Romaniei; sapte milioane de vizitatori unici au fost din Romania si de aproape trei ori mai multi - 19 milioane - din strainatate.

Cresterea inregistrata in randul romanilor care acceseaza internetul cel putin o data pe luna este spectaculoasa, numarul acestora fiind cu aproape 50% mai mare fata de inceputul anului. De asemenea, dintre cei peste 6 milioane de clienti ai sistemului bancar, doar 100.000 sunt abonati ai unui serviciu de internet banking. Pe piata telefoniei mobile sunt peste 15 milioane de utilizatori si doar 32.000 de abonati ai unui serviciu de mobile banking.

Cu alte cuvinte, romanul nu are inca exercitiul de a tranzactiona de la distanta. Nici bancile nu sunt foarte doritoare de a permite clientilor lor tranzactiile cu cardul pe Net. Dintre cele 39 de banci, doar patru au semnat contracte cu comerciantii in vederea acceptarii la plata a cardurilor pe magazinele virtuale ale acestora. Pentru acceptarea la plata a cardurilor in magazine, bancile au semnat contracte cu peste 10.000 de comercianti.

Cu toate acestea, statistica arata ca sunt doar aproximativ 200 de comercianti activi care accepta cardul la plata si pe internet. Sunt inca judete - cum este cazul Vasluiului - care nu au nici un magazin virtual inregistrat. De asemenea, sunt peste 8,5 milioane de carduri valide in circulatie si doar 4.000 dintre ele sunt activate (la cererea posesorului de card) pentru a tranzactiona pe internet in sistemul 3D Secure.

Gandul

http://www.banknews.ro/stire/7857