Ministerul Finantelor Publice a modificat si normele metodologice de aplicare a noului Cod fiscal, schimbarile extinzandu-se si asupra legii societatilor comerciale. O prevedere importanta si interesanta din noul act normativ se refera la definitia sediului permament al unei societati comerciale. Pana la promulgarea noilor norme acesta ridica serioase probleme in practica obisnuita, in special in ceea ce priveste comertul electronic, un domeniu aflat in plina expansiune.
Noile norme surprind prin extensii si interpretari deosebit de interesante. Spre exemplu, daca un client decide sa "posteze" un angajat la un furnizor, pentru a urmari realizarea produselor ce-i sunt destinate, biroul acestuia poate fi considerat sediu permanent al clientului! Mai mult, un realizator de amenajari interioare care lucreaza la un imobil o perioada suficient de indelungata poate sa afirme ca isi are sediul in locatia respectiva!
Alta curiozitate a actului normativ se refera la comertul electronic. In cazul in care un agent economic posteaza un calculator la o alta firma, cu acordul acesteia, evident, isi poate declara ca sediu permanent respectiva locatie. Si aceasta chiar in conditiile in care pe computerul respectiv nu lucreaza nici un operator, el indeplinind un rol de server. Pentru a se stabili daca activitatea unei societati este desfasurata integral sau partial printr-un server, noile reglementari prevad efectuarea unei analize caz cu caz.
Ministerul Finantelor Publice a modificat si normele metodologice de aplicare a noului Cod fiscal, modificari care au in vedere si noile prevederi ale Legii nr. 31/90 a societatilor comerciale, noua forma putand fi regasita si pe site-ul ministerului in cauza. Un capitol important din noul act normativ se refera la definitia sediului permament al unei societati comerciale care, pana la promulgarea noilor norme, ridica serioase probleme in practica obisnuita, in special in ceea ce priveste comertul electronic care are ponderi din ce in ce mai mari.
In intelesul noului Cod fiscal, sediul permanent este un loc in care se desfasoara integral sau partial activitatea unui nerezident, fie direct, fie printr-un agent dependent, presupunand un loc de conducere, sucursala, birou, fabrica, magazin, atelier etc. Si desi lucrurile par extrem de simple la prima vedere, noile norme surprind prin extensii si interpretari deosebit de interesante.
Un caz special este cel al unui angajat al unei societati caruia i se permite, pe o perioada lunga de timp, sa utilizeze un birou in sediul unei alte societati pentru a asigura respectarea de catre societatea din urma a obligatiilor asumate printr-un contract. Noile reglementari prevad ca in acest caz, angajatul desfasoara activitati ale societatii proprii, iar biroul aflat la dispozitia sa in sediul celeilalte societati va constitui un sediu permanent al firmei al carui angajat este.
Un alt exemplu este cel al unui zugrav care, spre exemplu, timp de doi ani, petrece trei zile pe saptamana intr-o mare cladire de birouri ce apartine principalului lui client. Si in acest caz, respectiva cladire de birouri constituie un sediu permanent al zugravului. Pe de alta parte, nu se poate vorbi de existenta unui sediu permanent atunci cand, spre exemplu, o societate doar instaleaza masini destinate productiei intr-o cladire si apoi le inchiriaza altor societati. Dar poate exista un sediu permanent atunci cand societatea ce instaleaza masinile se ocupa pe cont propriu si de operarea acestora si de intretinerea lor. Acelasi lucru este valabil si atunci cand masinile sunt operate si intretinute de un agent dependent al societatii.
Prezenta personalului nu este necesara
Aspecte deosebit de complexe le ridica comertul electronic, reglementarile referitoare la sediul permament al unei firme specializate in aceasta activitate fiind deosebit de interesante, dar in cadrul de fata ne vom limita doar la cele mai importante prevederi. Astfel, un computer dintr-o anumita locatie poate constitui un sediu permanent doar daca indeplineste conditia de a fi fix.
In cazul unui server, ceea ce este relevant nu este posibilitatea ca serverul sa fie deplasat, ci daca acesta este in realitate deplasat sau nu. Pentru ca un server sa constituie un loc de activitate fix, el trebuie sa fie amplasat intr-un anumit loc pe o perioada de timp suficienta pentru a fi considerat fix. Situatia devine deosebit de complexa in acest ultim caz. Practic, pentru a se stabili daca activitatea unei societati este desfasurata integral sau partial printr-un server, noile reglementari prevad efectuarea unei analize caz cu caz, pentru a se putea stabili daca datorita acestui echipament societatea are la dispozitie facilitati acolo unde sunt indeplinite functiile de activitate ale societatii.
Legea prevede si faptul ca si atunci cand o societate opereaza printr-un computer aflat intr-o anumita locatie, aceasta poate fi considerata sediu permanent, chiar daca nu este necesara prezenta nici unui angajat al societatii in locatia respectiva pentru a opera computerul, din cauza ca "prezenta personalului nu este necesara pentru a se considera ca o societate isi desfasoara activitatile partial sau total intr-o locatie, atunci cand nu se impune prezenta personalului pentru a desfasura activitati in acea locatie". Aceasta concluzie se aplica comertului electronic in aceeasi masura in care se aplica si altor activitati in care echipamentul functioneaza automat.
Curentul