BankNews.ro - The Business Republic

Cu cat se vor scumpi gazele pentru populatie anul acesta
Finante-Banci | Data Publicarii: 21-03-2017

Ministrul Energiei, Toma Petcu care sustine ca, in urma analizelor ANRE, pana la sfrsitul anului pretul final al gazelor naturale pentru populatie s-ar putea majora cu cel mult 8,5%.
Despre liberalizarea preturilor gazelor naturale pentru populatie, ministrul a declarat ca o prima liberalizare este exact ca in cazul energiei electrice, in sensul ca se produce prima data o liberalizare intre producator si furnizor si distribuitor si abia din 2021 liberalizarea catre consumatorul casnic.
In legatura cu majorarile de 40%, 70% sau chiar 100%, Toma Petcu a spus ca a discutat cu domnul Havrilet, presedintele ANRE, institutia care reglementeaza tarifele la gazele naturale, si mi-a spus foarte clar ca acest lucru este imposibil. Dumnealui chiar a inaintat o nota catre Comisia de Industrii si spre stiinta Ministerului Energiei, in care, din evaluarea dumnealor, daca s-ar produce aceasta liberalizare incepand cu 1 aprilie, preturile ar putea creste, pana la sfarsitul anului, cu un procent maxim cuprins intre 6,5 si 8,5%.
Pana in anul 2021, nu exista liberalizare intre furnizor/distribuitor si consumatorii casnici sau termocentrale, pentru gazele utilizate la producerea energiei termice pentru populatie. Pretul va fi tot timpul reglementat de ANRE, care este o institutie in subordinea Parlamentului si care va avea grija sa protejeze populatia.
Virgil Metea, directorul general Romgaz a declarat ca, dupa liberalizare, poate sa apara si o fluctuatie a pretului gazelor vara / iarna si se poate vedea acest lucru in functie de anumite referinte. Totusi, pentru ca Romania este producator de petrol si gaz, considera ca vom fi intr-un echilibru. Acesta a mai afirmat ca Romgaz ar putea incepe in 2020 exploatarea comerciala a gazelor din Marea Neagra, tot atunci urmand sa fie finalizate si lucrarile la Termocentrala de la Iernut.
In ceea ce priveste impactul asupra consumatorului roman, Virgil Metea a declarat: "Pana la urma pentru consumatorii romani putem sa constatam ca este inevitabila. Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru este ca, din punct de vedere social, cei care au nevoie sa poate fi sustinuti pe programe coerente. Cred ca aaa este in toata lumea. Toata lumea merge dupa piata, in schimb, fiecare, dupa puterea lui si dupa forta financiar, sustine vulnerabilii sau pe cei asociati cu vulnerabilii.”
Un alt aspect cheie in toata aceasta discutie legata de sectorul energetic il reprezinta o restructurare a companiilor aflate in subordinea sau sub autoritatea Ministerului Energiei. Intrebat ce masuri are in vedere pentru a aborda aceasta problema, Toma Petcu a declarat: "Un obiectiv important pentru noi este relansarea investitiilor in toate companiile care isi permit acest lucru si ma refer in primul rand la companiile cu o balanta contabila pozitiva. Am avut discutii cu directorii, le-am spus c imi doresc ca din bugetul din acest an sa aloce programului de investitii 20% din veniturile proprii ale companiilor. Consider ca nu putem astepta de fiecare data fie parteneri din afara fie sa ne dea statul bani pentru investitii, atat timp cat sunt companii care beneficiaza de fondurile necesare si isi permit aceste sume, dar care, nu stiu din ce motiv, nu au investit in modernizare si retehnologizare.”

http://www.banknews.ro/stire/78208_cu_cat_se_vor_scumpi_gazele_pentru_populatie_anul_acesta.html