Saptamana trecuta in piata la termen de la Sibiu au fost incheiate aproape 115.000 contracte futures si optiuni, cu o valoare echivalenta de circa 310 milioane lei. Pentru septembrie viitor au fost tranzactionate 100 de contracte pe raportul euro/leu, echivalentul unui export de 100.000 euro, la pretul de 3,5 lei. "La acest pret, exportatorul este sigur ca indiferent de evolutia leului el va obtine 3,5 lei pentru un euro, comenta un broker. Avand in vedere preturile de tranzactionare pe martie si iunie el a facut cu siguranta o buna afacere".
Cea mai dinamica scadenta a fost cea pentru jumatatea anului viitor, preturile futures coborand de la 3,511 lei, la inceputul saptamanii la 3,475 - 3,49 lei, la finele ei. Pentru martie euro a fost tranzactionat la 3,5 - 3,52 lei, existand cumparatorii de optiuni CALL care considera ca euro ar putea reveni la 3,55 lei.
Preturile derivatelor pe actiuni cu scadenta anul viitor, in special SIF-urile, au avut o tendinta apreciativa, "fapt care indica un oarecare optimism din partea unora dintre jucatori in ceea ce priveste evolutia viitoare a preturilor la BVB", preciza acelasi broker.
Interesanta a fost evolutia preturilor derivatelor pe AMO, care dupa atingerea unor maxime de 0,1250 - 0,1349 lei, au scazut vinerea trecuta la 0,0624 - 0,076 lei. Aceasta indica miscari speculative ample, realizate fie de arbitrajori, care au profitat de diferentele din preturile spot si futures, fie de simpli speculatori. De altfel, de la aproape 22.400 pozitii, deschise la inceputul saptamanii, vineri mai erau doar 4,864 pozitii.
Desigur, astfel de miscari ale preturilor ofera castiguri insemnate pentru cei care au stiut sa vanda la momentul potrivit, provocand insa si pierderi pe masura pentru cumparatori.
Redactia BankNews.ro