Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit prognoza de inflatie pentru anul in curs de la 2,1%, cat anticipa in noiembrie, la 1,7%. Pentru anul urmator, banca centrala vede o crestere a preturilor de de 3,4%, mai accelerata fata de 3,2% cat anticipa anterior, a anuntat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Scenariul de baza al prognozei reconfirma perspectiva revenirii ratei anuale a inflatiei in teritoriu pozitiv in primul trimestru al anului 2017, pe fondul epuizarii impactului reducerii la 20% a cotei standard a TVA. Palierul pe care rata anuala prognozata a inflatiei se pozitioneaza este, insa, mai saazut, iar cresterea ei ulterioara este relativ mai lenta, in principal ca urmare a noilor socuri dezinflationiste pe partea ofertei survenite in intervalul noiembrie 2016 - februarie 2017. Acestea constau in scaderea tarifelor politelor RCA si eliminarea taxelor nefiscale, ale caror efecte se alatura celor exercitate de reducerea la 19% a cotei standard a TVA si de eliminarea supra-accizei la carburanti incepand cu 1 ianuarie 2017", se arata in comunicat.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum intr-un interval de un an, a incheiat 2016 la nivelul de -0,5%, usor sub estimari, o premiera istorica pentru perioada in care exista statistici credibile referitoare la inflatie.
Guvernatorul a specificat ca, in interiorul indicatorilor economici s-a observat o problema a producatorilor, intreprinzatorilor romani in contextul deflatiei. "Din aceasta cauza intreprinderile romanesti se confrunta cu o crestere a preturilor de productie pe fondul scaderii sau stagnarii in unele cazuri ale preturilor de consum si o acuta lipsa de finantare. Din acest motiv, chiar daca de obicei nu facem prognoze pe curs trebuie sa spun ca nu exista loc de apreciere a cursului de schimb. Nu prea e loc, sa nu spun ca nu e loc deloc".
Riscurile la adresa inflatiei sunt conduita politicii fiscale si a celei a veniturilor pe anul 2017, ajustarile viitoare ale preturilor administrate, climatul general intern, la care se adauga incertitudinea cresterii economice in zona euro indusa de incertitudinile politice asociate calendarului electoral al anului 2017 si negocierilor pentru Brexit, divergenta conduitei politicilor monetare ale principalelor banci centrale din lume, precum si de problemele sistemului bancar european.
Conform comunicatului, deciziile CA al BNR au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile. Consiliul de Administratie reitereaza ca un mix echilibrat de politici macroeconomice si progresul reformelor structurale sunt esentiale pentru mentinerea unui cadru macroeconomic stabil si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor eventuale evolutii adverse pe plan global.
El a mai aratat ca cererea pentru credite a ramas robusta pe partea de lei, dar a constatat o atenuare care pare a fi in corelatie cu "derularea neuniforma a programului Prima Casa".
Cresterea economica pe baza careia s-a calculat prognoza de inflatie de 1,7%, in acest an, este undeva intre 4 si 5 la suta, dar este irelevant si nu are legatura cu cresterea economica prognozata de Guvern, a mai spus guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
http://www.banknews.ro/stire/77649_bnr_si_declaratiile_privind_inflatia_in_2017.html