Uniunea Europeana este pe cale sa isi atinga obiectivul ca, pana in 2020, energia provenita din surse regenerabile sa reprezinte 20% din energia consumata, chiar daca Marea Britanie, Irlanda si Luxemburg au ramas in urma, se arata intr-un raport al Executivului comunitar consultat de Reuters.
În acest raport, care ar urma să fie publicat miercuri, Comisia Europeană susține că energiile regenerabile au fost responsabile pentru 16,4% din consumul de energie în 2015.
"În pofida incertitudinilor geopolitice...Europa va continua să avanseze în tranziția la energie curată și va cere Chinei și altor jucători să facă progrese", a declarat comisarul european pentru Mediu și Energie, Miguel Arias Canete.
Comisia Europeană susține că utilizarea sporită a surselor regenerabile a permis realizarea unor economii estimate la 16 miliarde de euro în 2015 ca urmare a diminuării importurilor de combustibili fosili. Raportul precizează că dezvoltarea surselor regenerabile a fost inegală, în condițiile în care energia eoliană onshore a crescut mai rapid decât energia fotovoltaică.
Cu toate acestea, Executivul comunitar subliniază că în următorii ani statele membre trebuie să-și dubleze eforturile pentru a îndeplini țintele mai stricte și de asemenea au dificultăți în a reduce emisiile poluante în sectorul transporturilor. Pentru acest sector, obiectivul pentru 2020 este ca energia provenită din surse regenerabile să reprezinte 10% din energia consumată, în timp ce în 2015 nivelul preconizat era de 6% din cauza adoptării rapide a biocombustibililor avansați.
Potrivit acordului convenit la summitul de la Paris din 2015, blocul comunitar s-a angajat să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% comparativ cu nivelul din 1990. De asemenea, UE și-a fixat ca obiectiv creșterea ponderii energiilor regenerabile până la cel puțin 27% din energia consumată în 2030, un obiectiv pe care organizațiile de mediu l-au criticat ca fiind unul modest.
Sursa: Agerpress
http://www.banknews.ro/stire/77458_ue_isi_va_indeplini_obiectivele_in_materie_de_energie_regenerabila_studiu.html