Iarna acestui an a dus un consum record de energie electrica, un astfel de nivel nemaifiind atins de la Revolutie, dupa cum au declarat specialistii din domeniu. In acest context, pentru a pregati sistemul energetic Transelectrica a notificat Ministerul Energiei, Ministerul Economiei si ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) cu privire la iminenta unei situatii de criza in functionarea sistemului energetic national. Mai departe, prin inte-mediul unei hotarari de guvern, Transelectrica a devenit autoritatea suprema in sector, avand mana liber privind inchiderea unor mari consumatori sau limitarea exporturilor, totul pentru alimentarea in conditii de siguranta a consumatorilor casnici.
Perioada de risc din sectorul energetic nu s-a terminat, intrucat se asteapta noi episoade de ger, iar pretul mare de pe bursa din aceasta perioada se va reflecta in factura consumatorilor, spune ministrul Economiei, Alexandru Petrescu.
"Impactul intotdeauna se regaseste in factura finala la consumator, dar ceea ce este important pentru noi este ca, in aceste momente de criza, sa facem o retrospectiva cum am ajuns aici. Daca, din perspectiva celor doi operatori de transport, Transgaz si Transelectrica, noi ne-am facut foarte bine treaba si am asigurat integritatea sistemului pe ambele zone, politica de stocare sau lipsa de coerenta in aceasta politica din vara, cu impact in iarna, poate ne-a adus intr-o zona de risc mai ridicat decat de obicei", a spus Petrescu.
In ultimele 3 zile (24-26 ianuarie), electricitatea transactionata pe piata spot a OPCOM pentru intervalul orar 18-20 a atins valori record, de 600 de lei pe MWh (peste 133 euro pe MWh). Pe 1 ianuarie, cel mai ridicat pret a fost inregistrat in acelasi interval orar, de 251 lei/MWh.
Pretul record de peste 133 de euro pe MWh inregistrat pe OPCOM in ultimele 3 zile este aproximativ identic cu cel de pe piata similara din Ungaria si cu peste 20 de euro peste cel din Slovacia. Comparativ cu Cehia, pretul din Romania este dublu, in Republica Ceha, in acelasi interval orar un MWh fiind tranzactionat cu 66,65 euro.
Relativa stabilizare a consumului de electricitate a mai domolit preturile de pe platfomra spot a bursei de energie OPCOM, astfel ca, de la un maxim de 441,5 lei pe MWh, energia se poate cumpara azi la aproape 392 lei pe MWh, oricum dublu fata de aceeasi zi din 2016. Potrivit datelor disponibile pe site-ul bursei de energie OPCOM, pe platforma PZU (piata pentru ziua urmatoare) energia cu livrare azi are un pret mediu de 392,21 lei pe MWh, cu aproape 11% mai mic fata de ziua de ieri.
In cadrul unei sedinte de Guvern, Ministrul Energiei, Toma Petcu a declarat urmatoarele."(…)In primul rand, stocurile de carbune la centralele termoelectrice. Aici m-as referi la CE Oltenia, unde avem la ora actuala 357.000 de tone. Cu un consum zilnic pe varf orar de 80.000 de tone, ne-ar asigura o durata de functionare doar pentru patru zile. La CE Hunedoara avem la ora actuala in stocuri 30.000 de tone. Cu un consum zilnic de 6.100 de tone pe zi, asta inseamna o functionare de maxim patru zile".
http://www.banknews.ro/stire/77437_pretul_energiei_electrice_atinge_un_record.html