Recapitulare: 28 noiembrie 2016. Acordul de parteneriat transpacific, cunoscut si sub numele TPP, a fost semnat de 12 tari: de Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelanda, Peru, Singapore, SUA si Vietnam. Scopul TPP-ului este acela de a crea zona de liber schimb cea mai extinsa la nivel mondial, urmarind sa indeparteze barierele din calea comertului si investitiilor intre membrii sai, sa consolideze relatiile economice dintre cele 12 tari, sa dezvolte o piata unica dupa modelul UE.
Semnat in Noua Zeelanda in cadrul unei ceremonii, acest acord a generat o serie de manifestatii si proteste iar, pentru a intra in vigoare, el trebuie ratificat in termen de doi ani de parlamentele nationale si in special de Congresul SUA.
Presedintele american ales, Donald Trump, a afirmat luni ca, in prima zi a mandatului sau, va angaja retragerea Statelor Unite din Parteneriatul Transpacific (TPP). Acest parteneriat comercial este "un potential dezastru pentru tara noastra", a explicat Donald Trump intr-o inregistrare video difuzata luni de echipa sa. "In locul lui, vom negocia tratate comerciale bilaterale si corecte ce vor readuce locurile de munca si industria pe teritoriul american", a adaugat Donald Trump, al carui mandat va incepe la 20 ianuarie.
Acordul, a carui negociere a durat opt ani, a fost semnat, dar, pentru a intra in vigoare, trebuie aprobat de cel putin sase tari care sa reprezinte cel putin 85% din productia economica a semnatarilor. In aceste conditii, fara ratificarea SUA, acordul nu va deveni realitate.
Donald Trump a anuntat si o alta serie de masuri pe care intentioneaza sa le ia in prima zi cand va ajunge la Casa Alba. Astfel, pe langa retragerea din TPP, Donald Trump vrea sa anuleze restrictiile privind productia de energie din SUA, a anuntat ca va reduce reglementarile privind intreprinderile, va dispune un plan de combatere a atacurilor cibernetice. Mai mult, acesta promite si investigarea abuzurile cu privire la acordarea vizelor, un subiect folosit intens si in timpul campaniei. De asemenea, Donald Trump a mai anuntat ca vrea sa introduca o interdictie de cinci ani pentru persoanele care parasesc Guvernul pentru a face lobby.
"Retragerea SUA din Acordul de parteneriat transpacific (TPP) va avea consecinte. Cei mai recenti indicatori confirma ca SUA este o economie sanatoasa, dar ca ajunge la finalul ciclului sau economic. Au trecut 35 de trimestre de la ultima contractie economica. Cu exceptia unui record de longevitate, Statele Unite se vor confrunta cu o noua recesiune in urmatorii patru ani. Prin retragerea din acordurile de liber schimb si prin promovarea restrictiilor comerciale, Donald Trump isi asuma riscul de a grabi revenirea recesiunii si impinge lumea intr-o noua perioada de somaj la scara larga”, declara Christopher Dembik, Director Analiza Macro, Saxo Bank.
Printre posibilele consecinte ale acestei actiuni din partea SUA se numara: reducerea comertului global, impingerea PIB-ului global si amanarea unei cresteri economice puternice pe termen nedefinit, sfarsitul acordurilor regionale de liber schimb si confirma faptul ca tratatul negociat intre Statele Unite si Europa este in moarte clinica.
http://www.banknews.ro/stire/77435_statele_unite_ale_americii_si_parteneriatul_transpacific.html