Votul din 23 iunie, cand alegatorii britanici au votat in favoarea iesirii tarii din Uniunea Europeana, a declansat turbulente pe pietele financiare globale, iar lira sterlina s-a depreciat semnificativ, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimii 31 de ani in raport cu dolarul. Moneda britanica a inregistrat marti cea mai semnificativa apreciere din octombrie 2008, dupa ce Theresa May a prezentat intr-un discurs cele 12 prioritati avute in vedere in contextul parasirii forului comunitar de catre tara sa, declarand ca Brexit-ul va semnifica iesirea Marii Britanii de pe piata unica europeana, punand astfel capat speculatiilor conform carora Londra va incerca sa obtina un asa-numit 'soft Brexit'.
"In ultimele sase luni am vazut diferite miscari ale lirei sterline. Dar am vazut de asemenea si date care arata soliditatea economiei britanice", a declarat May, intr-un interviu acordat Bloomberg TV, cand a fost intrebata daca se teme ca moneda britanica ar putea atinge acelasi nivel cu dolarul.
Pe de alta parte, bancile din Londra se pregatesc sa delocalizeze unele dintre activitatile lor in alte destinatii, pentru a le proteja de efectele unui "Brexit dur" promis de dna Theresa May. Astfel, Goldman Sachs si HSBC au decis sa-si transfere o parte din personalul lor din Londra (pentru inceput cate 1.000 de functionari fiecare) la Frankfurt, Paris, Dublin, New York, in Polonia sau Spania.
Delocalizarea anuntata implica transfer de personal nu doar in Europa, ci si la din New York al acestei banci. La Frankfurt, precizeaza "Handelsblatt", urmeaza a fi transferati specialistii in operatiuni de negociere si bancheri de inalta tinuta, cu scopul de a profita de prezenta in capitala financiara germana cu toate institutiile ei in frunte cu Banca Centrala Europeana (BCE). O parte a echipelor londoneze, mai scrie ziarul german mai sus citat, ar putea fi transferate in Polonia, in Franta si in Spania.
O alta veste nu tocmai buna a venit in urma discursului tinut de Theresa May. Premierul Theresa May a insistat ca Brexit va permite Marii Britanii sa gaseasca alti parteneri comerciali straini, iar India, statul cu cea mai rapida crestere economica din lume, a fost primul stat din afara Blocului comunitar vizitat de aceasta dupa referendum, insotita fiind de o delegatie formata din importanti oameni de afaceri.
Oficiali ai Guvernului indian avertizeaza insa ca refuzul premierului britanic de a reforma restrictiile privind vizele cetatenilor indieni ar putea pune in pericol sperantele sale in privinta acordului comercial.
Boris Johnson va avea o intrevedere in capitala New Delhi cu membri ai Guvernului indian, oameni de afaceri si, dupa cum spera acesta, premierul Narendra Modi. Ministrul britanic de Externe va trebui sa explice pozitia Marii Britanii si sa evidentieze cum Brexitul ofera oportunitati comerciale si industriale pentru cele doua state.
Germania avertizeaza Marea Britanie sa evite practicile neconcurentiale, amintind de regulile G20.
Marea Britanie va trebui sa evite obtinerea de avantaje concurentiale prin diminuarea impozitelor corporatiste, avertizeaza Wolfgang Schauble, ministrul german de Finante, amintind ca Londra a asumat angajamente in acest sens in cadrul Grupului economiilor dezvoltate G20. "O economie cu adevarat globala trebuie sa respecte angajamentele asumate la nivel global...", a afirmat Wolfgang Schauble