Veniturile permit doar acoperirea nevoilor curente, lipsa culturii financiare este o piedica importanta iar numarul participantilor nu va depasi 150.000, titreaza Curierul National referitor la fondurile de pensii. In concluzie, romanii nu se vor inghesui sa cotizeze la fondurile de pensii. Ne asteptam ca participarea populatiei la fondurile private de pensii sa fie redusa in prima faza, a declarat, ieri, vicepresedintele Raiffeisen Asset Management, Felicia Popovici. Aceasta a identificat cel putin doua motive pentru care romanii nu vor fi atrasi, in primii 5-7 ani, de pensiile private. "Nivelul de trai in Romania este scazut, iar oamenii de-abia isi acopera nevoile curente. In aceste conditii este dificil sa mai economiseasca ceva", spune Popovici.
Pe de alta parte, lipsa educatiei financiare si mentalitatea invechita sunt alte doua cauze care vor provoca greutati in implementarea sistemului de pensii bazat pe administrare privata. "Ne ajutam copiii cat timp putem munci, pentru ca apoi sa ne bazam pe sprijinul familiei. Trebuie sa ne schimbam aceasta mentalitate", explica directorul diviziei de pensii private a Allianz-Tiriac, Crinu Andanut.
Introducerea cat mai rapida a pilonului doi (pensii private obligatorii) ar putea constitui o solutie. "Trebuie sa si obligam oamenii sa cotizeze. Deocamdata lipseste acea componenta fundamentala prin care obligam oamenii sa economiseasca. Pilonul II este strict necesar", spune Bram Boon, directorul executiv al ING Asigurari de Viata. Reforma sistemului de pensii are in vedere dezvoltarea segmentului de fonduri private prin transferul treptat al unei parti din contributiile platite de salariati pentru asigurarile sociale, prin sistemul public de pensii. Programul prevede doua etape, si anume pensiile obligatorii administrate privat, asa-numitul Pilon II, si pensiile private facultative - Pilonul III.
Sistemul public, in criza
Nu numai in Romania, ci si la nivel international sistemele publice de pensii trec printr-o criza accentuata, reiese dintr-o declaratie a presedintelui Asociatiei pentru Pensii Administrate Privat din Romania, Tudor Moldovan. "In prezent, generatia anilor '67-'68 (n.r.: generatia baby-boom) sustine sistemul public de pensii, insa in momentul in care aceste persoane vor iesi la pensie vor exista probleme importante. Sistemul public nu va mai rezista in cele din urma. Atunci cand intrarile sunt mai reduse si iesirile sunt la acelasi nivel", explica Felicia Popovici.
Citeste tot articolul in Curierul National