Actiunile Bancii Transilvania (simbol TLV) vor fi suspendate marti, 12 decembrie 2006, de la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti, pentru majorarea capitalului social, potrivit unui comunicat al Bursei. Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania a aprobat majorarea capitalului bancii cu suma de 555.461 lei, de la 392,79 milioane lei, pana la 393, 35 milioane lei, decisa de actionarii bancii in luna aprilie 2006, se mentioneaza in comunicatul transmis luni de banca Bursei de Valori Bucuresti.
La inceputul lunii noiembrie, Banca Transilvania a stabilit la 1,0587 lei pe titlu, pretul de conversie in actiuni pentru obligatiunile corporative emise.
Majorarea se va face prin conversia unui numar de 212 obligatiuni cu valoare nominala de 10.000 dolari. Obligatiunile au fost subscrise de actionarii care si-au exercitat dreptul de conversie. Astfel BT Securities detine 115 obligatiuni, SIF 2 Moldova detine 40 de obligatiuni. Restul de 57 de obligatiuni sunt detinute de persoane fizice: Mircea Moga 10 obligatiuni, Liliana Negrea, doua obligatiuni iar Eeugen Meciu 45 de obligatiuni.
Emisiunea de obligatiuni convertibile in actiuni a Bancii Transilvania, prima emisiune corporativa in valuta a unei banci din Romania, s-a derulat in perioada 2-8 septembrie 2005, fiind oferite 2.500 de obligatiuni, la un pret de vanzare de 10.000 de dolari. Valoarea totala a emisiunii este de 25 milioane dolari. Banii atrasi de Banca Transilvania prin emisiunea de obligatiuni vor fi folositi pentru finantarea operatiunilor generale ale bancii.
Emisiunea se deruleaza in doua transe. Transa A are o valoare de 20 milioane dolari si este compusa din 2.000 de obligatiuni rezervate spre subscriere de International Finance Corporation ca investitor principal, in cadrul unui acord incheiat cu Banca Transilvania. Transa B are o valoare totala de 5 milioane dolari, cuprinde 500 de obligatiuni si este destinata publicului.
Intr-o prima faza obligatiunile sunt rezervate actionarilor bancii inregistrati in registrul actionarilor la data de 29 aprilie 2005, care pot sa isi exercite dreptul de preferinta pentru achizitionarea de obligatiuni.
Numarul maxim de obligatiuni ce putea fi achizitionat de un actionar a fost calculat ca produs intre numarul total de obligatiuni emise (2.500) si procentul din capitalul social al bancii detinut de actionarul respectiv. Pentru a cumpara cel putin o obligatiune, un investitor trebuia sa detina minimum 0,04% din capitalul social al bancii, adica 533.975 actiuni.
Rata dobanzii, platita semestrial de emitent, este LIBOR la 6 luni plus o marja ajustabila. Marja a fost stabilita la 3% pentru prima perioada (primul cupon) si este ajustabila in functie de cea mai mare valoare dintre ratingul de credit suveran pe termen lung in valuta acordat Romaniei de Standard & Poor's (in prezent BBB-) sau ratingurile pe termen lung in valuta acordate de Moody's pentru obligatiunile guvernamentale romanesti (in prezent A1).
In primele noua luni, Banca Transilvania a afisat un profit net de 84,39 milioane lei (23,83 milioane euro), cu 15% mai mult decat profitul dupa impozitare obtinut de banca in aceeasi perioada a anului trecut.
Veniturile totale ale bancii in primele noua luni ale anului au fost de 922,63 milioane lei (260.62 milioane euro), cu 59% mai mari decat veniturile obtinute in intervalul similar al anului trecut, de 578,15 milioane lei.
Sursa: NewsIn