BankNews.ro - The Business Republic

Acordul CETA si impactul asupra Romaniei
Economie | Data Publicarii: 01-11-2016

Acordul Complet Economic si Comercial UE-Canada (CETA) a fost semnat si a generat o serie de reactii.  Acest acord, stabilit intre Canada si Uniunea Europeana, presupune o eliminare a peste 97% din taxele vamale si barierele non-tarifare. Cel mai mare impact va fi resimtit in randul marilor investitori, deoarece extinderea afacerilor in aceste zone se va face cu mai multa usurinta.
Dupa semnarea acestui acord, premierul Dacian Ciolos a declarat urmatoarele: ”Guvernul Canadei a confirmat angajamentul de a elimina total regimul de vize pentru toti cetatenii romani, incepand cu 1 decembrie 2017, dupa o prima etapa de liberalizare partiala de la 1 mai 2017. Se elimina ultima discriminare existent pentru cetatenii romani fata de ceilalti cetateni europeni in chestiunea circulatiei fara bariere pe teritoriul Canadei. Consider ca aceasta loberalizare a regimului vizelor va crea oportunitati importante si pentru oamenii de afaceri romani care doresc sa dezvolte proiecte cu parteneri canadieni.”
Conform rezultatelor partiale ale recensamantului populatiei Canadei, din 2011, numarul romanilor stabiliti in aceasta tara a depasit 200.000. In acest context, tinand cont si de acordul CETA, se asteapta o crestere a numarului de cetateni care vor emigra. In prima etapa, vor scapa de viza la 1 mai 2017 persoanele care au mai fost in ultimii 10 ani in Canada cu viza temporara sau cei care au o viza valida valabila pentru SUA.
Prof. univ. dr. Monica Roman, din cadrul Departamentului de Statistica si Econometrie din cadrul ASE din Bucuresti a declarat urmatoarele: "In conditiile in care se flexibilizeaza accesul catre piata muncii din Canada si chiar catre societatea canadiana, exista posibilitatea ca profilul emigrantului roman in Canada sa se schimbe. Spre exemplu, accesul romanilor va deveni mai usor inclusiv pentru situatiile de reintregire a familiilor (…). Deci ar putea fi posibila o schimbare a profilului emigrantului roman nu doar in sensul diversificarii competentelor, ci si o modificare a structurii pe varsta”.
In ceea ce priveste impactul asupra mediului de afaceri, acesta nu este considerat a fi unul major. Canada ocupa locul 28 in topul primelor 50 de tari din care provin investitorii straini in Romania (dpdv al capitalului social subscris) iar valoarea exporturilor romanesti in Canada ajunge la 37,8 milioane euro, in timp de importurile ajung la 28,4 milioane de euro.
Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania considera ca impactul, in acest context, asupra economiei tarii, va fi unul minor. El a punctat, in cadrul unei declaratii, ca Romania este o piata cu potential, insa nu ar prezenta interes major pentru Canada tinand cont de numarul persoanelor salariate si nivelul de salarizare.
Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania, nu se arata impresionat de mizele Acordului CETA. "Este bun, ca orice liberalizare a unor piete, dar cred ca pentru Romania va fi un impact minor. Cel putin raportat la exporturile noastre, Canada inseamna sub 1% din total, deci sa nu ne asteptam la schimbari semnificative”.
Dincolo de scepticismul in ceea ce priveste impactul asupra economiei, optimismul in ceea ce priveste libera circulatie, Romania are la dispozitie mai bine de un an pentru a analiza si ratifica Acordul CETA. 

http://www.banknews.ro/stire/76368_acordul_ceta_si_impactul_asupra_romaniei.html