BankNews.ro - The Business Republic

Laureatul Nobel pentru economie spune ca Europa stanjeneste antreprenorii
| Data Publicarii: 08-12-2006

Europa stanjeneste antreprenoriiEuropa pune bete in roate antreprenorilor si asta trebuie sa inceteze, daca vrea crestere economica mai mare si reducerea somajului, a spus, joi, laureatul premiului Nobel, in 2006, pentru economie, Edmund Phelps, citat de Reuters. "Europa face multe lucruri care ingreuneaza activitatea antreprenorilor", a spus Phelps, la o conferinta de presa la Stockholm, la care participa, pana la ceremonia de decernare a premiului Nobel, care va avea loc duminica. "Sunt multe lucruri care se fac gresit si daca ar fi fost evitate, ar fi condus, in general, la performante economice mai bune: productivitate mai mare, rata mai mare de crestere, cel putin pentru cateva zeci de ani, si la scaderea somajului", a spus Phelps.

Economistul american Edmund Phelps a castigat premiul Nobel pentru demonstratia care arata ca inflatia nu afecteaza rata somajului pe termen lung, daca nu ar fi vinovate de aceasta interventia excesiva a statului si sectorul financiar neprimitor.

Organizatorii ceremoniei de premiere au spus ca economistul de la Columbia University va avea ca oaspeti, duminica, trei fosti laureati ai premiului Nobel pentru economie: castigatorul din 1996, James Mirrlees, laureatul din 1999, Robert Mundell si cel din 2001, Joseph Stiglitz.

Intrebat despre lupta continua a Europei pentru combaterea somajului, Phelps a spus ca rata naturala a somajului in Europa a crescut pe masura ce a incetinit productivitatea, dupa o perioada de revenire "glorioasa", in anii 1950 si 1960.

Phelps a spus ca un alt factor raspunzator pentru rata mare a somajului este crearea unui stat european al bunastarii "larg si extins".

"Un stat al bunastarii creeaza conditii sociale bune pentru oameni, dintr-o miscare de condei, ii face sa se simta  mult mai bogati peste noapte", a spus Phelps si a adaugat ca acest lucru are mai multe consecinte economice care alimenteaza somajul.

"Asta nu inseamna ca recomandarea mea pentru reducerea somajului in Europa este abolirea statului bunastarii. Nu acesta ar fi raspunsul meu", a spus Phelps.

Raspunsul, a completat apoi Phelps, este spiritul antreprenorial.

"Sunt foarte multe practici si atitudini in Europa, care, daca ar fi schimbate semnificativ, ar conduce la cresterea majora a activitatii antreprenoriale", a spus Phelps.

Interventia statului face antreprenorii prudenti si ii impiedica, adesea, sa treaca la modele de afaceri noi, cu mai mult succes, dupa esecul unui proiect.

"Statul vrea sa continue ca un fel de recipient care se ocupa de angajarea unor oameni pe care i-ar fi angajat oricum pe vremea in care asteptarile lui erau mai mari", a spus Phelps.

"Am senzatia ca sectorul financiar european nu alege cele mai profitabile propuneri antreprenoriale", a adaugat Phelps.

Sursa: NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/7619