BankNews.ro - The Business Republic

Peste 80% din serverele romanilor folosesc Windows
| Data Publicarii: 08-12-2006

Sistemele de operare Windows ocupa o cota de 81,3% din toate serverele de pe piata romaneasca in al treilea trimestru al anului 2006 conform unui ultim studiu IDC, a declarat, joi, Calin Mirea, analist la IDC Romania. Linux si Unix sunt sistemele de operare preferate de 14,6%, respectiv 2,4% dintre utilizatorii romani, iar sistemul NetWare are o cota de doar 1,2%. Noul sistem de operare Windows Vista este disponibil si pentru companiile romanesti inca din momentul lansarii mondiale a mult asteptatului produs, lansare care a avut loc saptamana trecuta au declarat reprezentanti ai Microsoft Romania.

"Vista poate fi procurat oriunde in lume si, evident si in Romania, incepand de azi, 30 noiembrie, insa numai pentru sectorul corporate", au adaugat reprezentantii companiei.

Sistemul de operare Vista si noul Office sunt disponibile numai in limba engleza, urmand ca versiunile in limba romana sa apara la inceputul anului urmator. Lansarea Windows Vista la Bucuresti va avea loc in data de 11 decembrie 2006, au incheiat reprezentantii Microsoft Romania.

Scumpirea produselor Microsoft in piata romaneasca, dupa aderare, ar putea fi compensata prin introducerea noului sistem de operare Windows Vista, care va scadea semnificativ costurile pentru marile companii,  a declarat, Tudor Galos, director in cadrul filialei romanesti a gigantului IT.

Caracteristicile tehnice ale sistemului de operare Windows Vista vor diminua anual cu aproxiamtiv 14.000 de dolari pe persoana pierderile cauzate de cautarea ineficienta de date, a adaugat Galos, citand un studiu IDC. Caracteristica noului sistem de operare este mobilitatea, iar Galos recomanda firmelor romanesti sa se axeze pe achizitionarea de laptopuri si nu pe calculatoare clasice, de birou.

Un studiu Gartner and Forester arata ca eficienta laptopurilor consta in faptul ca, prin mobilitate, un angajat foloseste computerul cu cel putin trei ore mai mult pe saptamana. Mai mult, in Statele Unite si Uniunea Europeana se vand mai mult decat desktopurile (computere de birou).

Numarul de laptopuri vandute in Romania a crescut cu 37,6% in trimestrul al treilea din 2006, desi piata vanzarilor de calculatoare de orice tip a scazut cu 20,2% fata de iulie-septembrie 2005, se arata intr-un studiu recent al IDC-CEMA intitulat "PC Shipments in Romania, Q3 2006".

Studiul "Impactul economic al lansarii Windows Vista" realizat recent de companie de cercetare IDC, arata ca lansarea noului sistem de operare al companiei americane Microsoft va sustine mai mult de un milion de locuri de munca in sase piete cheie ale Europei (Danemarca, Franta, Germania, Polonia, Spania si Marea Britanie), generand venituri de peste 32 miliarde de euro pentru companiile IT din aceste state.

In Romania, numarul total al angajatilor din domeniul IT va ajunge in 2007 la 34.647, din care 8.250 vor derula activitati legate de sistemul de operare Windows Vista, lansarea acestui nou sistem de operare generand conform estimarilor IDC peste 800 de locuri de munca noi.

Windows Vista va genera castiguri si pentru companiile cu activitate in domeniile conexe cum ar fi furnizorii de hardware compatibil cu noul sistem de operare, dezvoltatorii de aplicatii compatibile cu Windows Vista, furnizorii de servicii.

"Pentru fiecare dolar rezultat din comercializarea Windows Vista, la nivelul pietei romanesti vor fi generate vanzari de 12,80 dolari din care 7,50 dolari pentru furnizorii de hardware, 3,20 dolari pentru furnizorii de aplicatii care sa ruleze pe sistemul Vista si 2,10 dolari pentru furnizorii de servicii asociate", a declarat Laurentiu Popescu, director IDC Romania.

Recent, gigantii IT, Microsoft si Novell, au incheiat un parteneriat care aduce o flexibilitate fara egal si o mai buna posibilitate de control, pentru companii, al platformelor Windows si Linux, a declarat Claudiu Borsan, directorul general al Novell Romania.

Conform intelegerii dintre cele doua mari companii de software, Microsoft a recunoscut Novell ca fiind principalul furnizor de platforme Linux, un sistem de operare deschis si o alternativa la Windows. Microsoft a recunoscut si softurile care asigura interoperabilitatea celor doua platforme, Windows si Linux. Totodata, Microsoft va recomanda oficial sistemul de operare dedicat sectorului de business, SUSE Linux Enterprise, tuturor companiilor care doresc sa foloseasca atat Linux cat si Windows in retelele lor informatice. Intelegerea dintre cei doi giganti este valabila pana in anul 2012.

Ca parte a acestei intelegeri, Microsoft s-a angajat sa nu isi ceara drepturile pentru licente de la clientii care au achizitionat sistemul SUSE Linux Enterprise sau alte produse certificate la Novell. Acelasi angajament si l-a luat Novell fata de clientii care au o versiune de licenta Windows sau alte produse certificate la Microsoft.

"Compania client isi va putea alege solutia ce corespunde cel mai bine necesitatilor afacerii sale, fara a-si mai pune problema interoperabilitatii intre Windows si Linux", a spus Borsan.

Directorul general a declarat ca Novell Romania pregateste un contract cu o companie de software locala pentru a adapta noile solutii Linux la cerintele specifice, in special cele legate de limba romana, ale companiilor romanesti. El nu a oferit nici un detaliu cu privire la compania romaneasca partenera si la momentul in care va fi semnat contractul.

Sursa: NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/7608