In contextul ecologic si economic actual, exista necesitatea unui program care sa aiba drept scop o imbunatatire a calitatii aerului, apei si solului.
Programul Casa Verde isi propune sa atinga aceste obiective prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea lemnului si a combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice folosite pentru incalzire si obtinere de apa calda menajera.
Ministrul Cristiana Pasca Palmer a declarat ”Unul dintre principalele sectoare pe care se bazeaza economia verde, prioritate stabilita pentru mandatul din acest an, sunt energiile regenerabile. De aceea, am decis reluarea Programului Casa Verde dupa o pauza de 5 ani. Imi doresc sa incurajam cat mai mare parte a populatiei sa foloseasca sisteme de incalzire verzi in propriile locuinte. Romania este una dintre tarile cu mare potential in domeniul energiilor regenerabile, iar aceasta resursa este o oportunitate reala de valorificare care trebuie sustinuta si impulsionata prin astfel de programe. Daca am exploata la maximum intregul potential solar din tara noastra am putea substitui in aceasta forma aproape jumatate din volumul de apa calda menajera si circa 15% din cota de energie termica pentru incalzirea curenta”.
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a lansat acest program ce vine in intampinarea persoanelor fizice si juridice care doresc o integrare a energiei verzi, regenerabile in sistemele de incalzire utilizate. Astfel, pentru persoanele fizice depunerea dosarelor se poate realiza in perioada 10 - 24 octombrie 2016 iar pentru cele juridice in perioada 17 octombrie -14 noiembrie 2016.
Suma alocata sesiunii de finantare a Programului privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire, avand ca si beneficiari persoane fizice este 60.000 mii lei iar pentru unitatile administrativ-teritoriale, institutiile publice si unitatile de cult este de 34.739 mii lei.
Este important de stiut ca o institutie solicitanta poate depune, in cadrul unei sesiuni de finantare, o singura cerere de finantare. Unitatile administrativ-teritoriale/institutiile publice/unitatile de cult pot solicita finantare pentru mai multe imobile/obiective in cadrul aceleiasi cereri de finantare.
Cei ce doresc sa beneficieze de acest program trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii”
- Domiciliu pe teritoriul Romaniei;
- Sa fie proprietari sau coproprietari al imobilului-teren si al imobilului-constructie pe care se implementeaza sistemul de incalzire pentru care se solicita finantare;
- Imobilele nu trebuie sa faca obiectul unui litigiu in curs de solutionare la instantele judecatoresti, vreunei revendicari potrivit unei legi speciale sau dreptului comun, unei proceduri de expropriere pentru cauza de utilitate publica;
- Nu are obligatii restante la bugetul de stat, bugetul/bugetele local/locale, conform legislatiei nationale in vigoare;
- In activitatea desfasurata anterior inceperii proiectului nu a fost condamnat pentru infractiuni impotriva mediului, prin hotarare judecatoreasca definitiva;
- Nu a mai primit finantare in cadrul aceluiasi program pentru acelasi imobil in sesiunile derulate anterior.
Programul Casa verde urmareste finantarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusive cele care vor inlocui sau complete sistemele clasice de incalzire. Se discuta despre instalarea de panouri solare subventionate pana la 6000 lei sau pompe de caldura subventionate pana la 8000 lei, exclusive pompele de caldura aer-aer.