BankNews.ro - The Business Republic

Ne mai tinem sau nu banii la CEC?
| Data Publicarii: 06-12-2006

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) se afla odata pe lista preferintelor in momentul in care romanii vroiau sa isi plaseze economiile, aflam din Ghiseul Bancar. Motivul? CEC-ul le garanta intrega suma depusa, fara ca vreun plafon sa ii stea in cale. Acum CEC-ul nu mai e casa de economii si garanteaza, la fel ca toate bancile, o suma maxima pe deponent de 15.000 EUR. Din 2007, CEC-ul va proceda la fel ca tot "plutonul", adica va garanta sumele de pana la 20.000 EUR. Intre timp, CEC-ul incearca sa isi atraga clientii oferind pentru depozitul la termen o dobanda fixa. Cum perioada maxima de constituire a unui astfel de depozit ajunge la 12 luni, depozitele oferite de CEC pot fi variante viabile de plasare a economiilor.

Dobanzile la lei ajung la 7,25%

Pentru depozitele in lei constituite pe 6 sau 12 luni, CEC-ul acorda o dobanda de 7,25%.
Dobanda scade la 7% daca depozitul la termen este constituit pe un termen mai scurta: de 1 sau 3 luni.

Dobanzile la valuta

Dobanzile oferite clientilor care au economii in EUR sunt ceva mai mici decat primesc cei care constituie depozite in USD.

Astfel, pentru un depozit in EUR pe o luna, dobanda este de 2%, pentru a creste apoi cu 0,25% daca depozitul este constituit pe 3 luni. Dobanda la 6 luni este de 2,50%, in timp ce un depozit constituit pe 12 luni beneficiaza de o dobanda de 2,75%.

La USD, dobanzile au aceeasi valoare, indiferent daca economiile vor sta in banca 1 sau 3 luni, CEC-ul ofera o dobanda de 2,75%.
La 6 luni, dobanda este de 3%, in timp ce la 12 luni se ofera cea mai mare valoare, de 3,25%.

Suma minima

Suma minima de constituire a unui depozit in lei este de 50 RON, una dintre cele mai mici valori. Pentru constituirea unui depozit in lei, cele mai multe banci solicita depuneri minime de 100 RON.

Pentru constituirea unui depozit in valuta este necesara o suma minima de 100 EUR, respectiv 100 USD.

Optiuni la scadenta

La maturitatea depozitului, clientul poate opta pentru prelungirea depozitului pe o perioada similara. In acest caz se va oferi dobanda aflata in vigoare la data respectiva. La scadenta depozitului, dobanda obtinuta se capitalizeaza sau se vireaza in contul curent.

Ghiseul Bancar

http://www.banknews.ro/stire/7564