Banca ungara OPT Bank Plc, a cumparat 72,754% dintre actiunile preferentiale la Kulska banka din Novi Sad, Serbia, care reprezinta 26,017% din capitalul bancii, si a lansat o oferta publica pentru preluarea unui pachet de 67% din actiunile bancii, a anuntat, marti, un comunicat bancii ungare. In acelasi timp, banca ungara, care participa la faza finala a privatizarii Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), a prezentat Serviciului Federal Antimonopol (FSA) din Serbia oferta sa publica pentru cumpararea a 67% dintre actiunile Kulska banka. Se asteapta ca aceasta tranzactie sa fie incheiata la 29 decembrie 2006, se mai precizeaza in comunicatul OTP.
Comunicatul bancii ungare nu da nici un detaliu legat de pretul platit pentru achizitia actiunilor preferentiale.
Banca ungara si-a anuntat intentia de preluare a bancii din Serbia inca din iulie, cand preciza ca urmareste sa cumpere 67% din actiunile bancii sarbesti Kulska banka pentru suma de 118.6 milioane euro, ceea ce implica o multiplicare de 2.6 ori valorii contabile a bancii.
La finalul anului 2005, Kulska banka avea active in valoare de 136.3 milioane de euro si controla 1.5% din piata bancara sarbeasca.
Kulska avea un portofoliu de credite 78 milioane de euro, cota de piata la acest capitol era de 1.6%. Depozitele totale insumau 67.5 milioane euro si asigurau, la finalul lui 2005, 1.2% din piata.
Kulska are o retea de 39 agentii si aproximativ de 62,000 clienti.
OTP Bank a achizitionat, in decembrie 2005, un pachet de actiuni de 89,39% la banca sarbeasca Niska banka si a semnat, la 31 martie 2006, un contract pentru cumpararea unui pachet de actiuni de 75,1% la Zepter banka cu sediul la Belgrad. Daca luam in consideratie posibila preluare a Kulska banca, atunci cota de piata comuna a celor trei banci, pe baza totalului activelor lor, este de aproximativ 3%, a precizat OTP, intr-un comunicat. "OTP Bank se va concentra pe crestere organica puternica, ca urmare a fuziunii celor trei banci", anunta OTP.
"Sistemul bancar sarbesc va inregistra o crestere semnificativa. Datele preliminare pentru 2005 arata ca totalul activelor sistemului bancar reprezenta aproximativ 43% din produsul intern brut (PIB), comparativ cu media de 70%, pentru Europa centrala si de est. Aceste cifre, impreuna cu o cota de 24% din imprumuturile agregate ale sistemului bancar sarbesc, daca se compara cu PIB-ul, anticipeaza cresterea acuta a activitatii de imprumut a bancilor", a adaugat OTP.
In cadrul unui interviu acordat, la sfarsitul saptamanii trecute, agentiei Reuters, presedintele Consiliului de Administratie al OTP Bank, Sandor Csanyi a spus ca banca va cheltui intre 120 si 200 de milioane de euro, in 2007, pentru recapitalizarea filialelor sale, din Rusia, in principal, apoi din Romania si Croatia. OTP planuieste si sa economiseasca numerar, ca sa majoreze dividendele, a mai spus Csanyi.
Banca ungara OTP Bank Nyrt infirmase, apoi, luni, articolele din presa rusa care anuntau ca OTP planuieste investitii de doua sute de milioane de euro, in 2007, exclusiv la filiala sa din Rusia, Investsberbank.
Ulterior, OTP Bank a corectat informatia publicata de ziarul rus si a precizat, luni, ca va investi 77 de milioane de euro in filiala sa din Rusia in 2007, nu doua sute de milioane de euro cum relatase Vedomosti. Conform Vedomosti, care il cita pe adjunctul sefului Investsberbank, Anton Mihalkov, OTP ar fi urmat sa faca o injectie de capital de doua sute de milioane de euro, pentru extinderea retelei largirea portofoliului de produse.
In acest an, OTP Bank a semnat contracte de preluare cu sase banci: banca Raiffeisen Ucraina, banca rusa Investsberbank, bancile sarbesti Kulska banka, Niska banka si Zepter banka, respectiv banca CKB din Muntenegru. OTP se gaseste in faza finala pentru preluarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC). OTP achizitionase, in octombrie, 96,4% din pachetul de actiuni al Investsberbank, dupa achitarea a 90% din pretul de cumparare de 477,5 milioane de dolari. Restul de 10%, adica 50 de milioane de dolari, a fost plasat intr-un cont excrow, pentru acoperirea posibilelor daune de garantii, timp de un an.
Sursa: NewsIn