In intreaga lume fermierii sunt o populatie in varsta deoarece sectorul agricol nu reuseste sa atraga tineri talentati care prefera sa mearga la oras in cautarea unui loc de munca, transmite Reuters.
Potrivit experților, micile ferme produc peste 70% din hrana mondială și, pentru a fi sigur că există suficiente astfel de ferme pentru a hrăni o populație mondială în creștere, agricultura are nevoie de o renovare pentru a-i atrage pe tineri.
Organizația non-profit HelpAge International susține că fermierii, ca și grup demografic, tind să aibă o vârstă mai mare decât media populației în ansamblu. De exemplu, potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), în Africa, vârsta medie a fermierilor este 60 de ani în timp ce aproximativ 60% din populația continentului are o vârstă mai mică de 24 de ani.
"La nivel mondial există o posibilă problemă creată de faptul că fermierii îmbătrânesc, în special micii fermieri din țările cu venituri reduse", a declarat Mark Gorman, consilier la HelpAge. Potrivit acestuia modernizările aduse infrastructurii rurale precum furnizarea de curent electric și acces la subvenții și credite i-ar ajuta pe fermierii în vârstă și de asemenea i-ar încuraja pe copii lor să rămân în agricultură.
Experții susțin că agricultura trebuie transformată astfel încât să ofere tinerilor o alternativă atractivă la viața în mediul urban.
"Sectorul fermelor în țările în curs de dezvoltare nu este atractiv. Problema se agravează pentru că tehnologiile pe care le utilizează nu sunt cele mai productive, nu există infrastructură și există probleme cu dreptul de proprietate", a declarat economistul FAO, Panagiotis Karfakis.
Potrivit acestuia, deținerea terenului este un stimulent pentru ca fermierii să investească în îmbunătățirea productivității, ceea ce ulterior le majorează veniturile.
"Dacă agricultura vrea să fie atractivă nu poate fi aceeași agricultură pe care am văzut-o în generațiile precedente. Această înseamnă considerarea agriculturii ca un business și investiții în tehnologii moderne", a declarat David Suttie, analist la International Fund for Agricultural Development (IFAD).
"Tinerii refuză să muncească la câmp cu tehnologia actuală. Ar trebui interzisă sapa în Africa, altfel ne vom pierde tinerii", a afirmat, la rândul său, Anne Mbaabu, director de program la Alliance for a Green Revolution în Africa (AGRA). Potrivit acesteia, accesul la semințe, îngrășăminte și piețe sunt esențiale pentru a face agricultura mai ușoară, mai productivă și mai profitabilă.
În opinia economistului FAO, Panagiotis Karfakis, cei care decid să renunțe la o carieră în oraș pentru a deveni fermieri fac o alegere inteligentă.
"Dacă toată lumea pleacă din agricultură spre industrie și servicii, cei care vor rămâne în sectorul agricol vor avea un profit uriaș", apreciază Karfakis.
La rândul său, David Suttie crede că accentul ar trebui pus pe creșterea productivității în loc să faci din numărul de tineri un obiectiv în sine.
Un alt aspect este faptul că într-o lume din ce în ce mai urbanizată, în ultimii ani fermele urbane au devenit la modă astfel că, potrivit unui studiu din 2014, locuitorii din orașele din întreaga lume lucrau o suprafață de teren echivalentă cu Uniunea Europeană. Deși acest trend este binevenit, experții avertizează că fermierii urbani nu vor putea să-și asigure singuri necesarul de hrană prea curând. Principalul factor constrângător este spațiul, în condițiile în care, din cauza urbanizării rapide, orașele devin mai aglomerate ca niciodată. Potrivit estimărilor ONU, în anul 2050 două treimi din populația lumii va trăi în orașe, față de jumătate în prezent.
Sursa: Agerpress
http://www.banknews.ro/stire/75485_agricultura_are_nevoie_de_o_renovare_pentru_a-i_atrage_pe_tineri.html