BankNews.ro - The Business Republic

Blocarea aprovizionarii cu carburanti, noua arma a sindicatelor franceze
Economie | Data Publicarii: 25-05-2016

Rafinarii in greva si depozite de carburanti blocate, sectorul petrolier a devenit epicentrul luptei impotriva reformei dreptului muncii in Franta, iar guvernul de la Paris denunta un santaj si incearca sa calmeze temerile referitoare la o lipsa de benzina la doar trei saptamani inainte de inceperea Campionatul European de Fotbal 2016, informeaza AFP.

Șase din cele opt rafinării din Franța erau afectate marți de o mișcare de protest care a început luni și a perturbat aprovizionarea benzinăriilor. Două din principalele porturi franceze, Marseille (sud) și Le Havre (nord), par gata să se alăture protestelor, iar dacă personalul terminalului petrolier din Le Havre (pe unde trec 40% din importurile franceze) vor opri lucrul, "în cinci sau șase zile nu va mai fi carburant pe aeroporturile pariziene", a avertizat primarul orașului Edouard Philippe.

În ceea ce privește sectorul transporturilor, 15% din zboruri ar urma să fie anulate joi de pe aeroportul parizian Orly, iar sindicatele din aviația civilă amenință cu încetarea lucrului în perioada 3-5 iunie. La rândul lor, conductorii de metrou și lucrătorii din căile ferate ar putea să intre și ei în grevă.

Toate acestea formează un scenariu de coșmar pentru guvernul de la Paris, care se așteaptă va Franța să găzduiască aproape șapte milioane de vizitatori din data de 10 iunie când va începe Campionatul European de Fotbal 2016.

La două luni și jumătate după lansarea reformei dreptului muncii, pe care intenționează să o continue, președintele francez François Hollande a denunțat marți blocarea instalațiilor petroliere ca "o strategie susținută de o minoritate". "Este exclus ca Franța să se găsească într-o situație de penurie, de blocaj, ca economia noastră să fie blocată", a declarat la rândul său premierul Manuel Valls.

În replică, secretarul general al CGT, Philippe Martinez, susține că primul ministru joacă un joc periculos prin încercarea de a opune CGT-ul cetățenilor. "Dacă guvernul nu își va retrage proiectul, mobilizarea va continua și se va extinde", a avertizat Philippe Martinez.

Cu toate acestea, premierul Manuel Valls a afirmat că reforma dreptului muncii, adoptată de Adunarea națională săptămâna trecută, va merge până la capăt, în pofida faptului că este contestată de sindicate. Actul legislativ intenționa să reformeze piața muncii într-o țară în care rata șomajului se apropie de 10%, însă criticii estimează că actul normativ nu va face decât să crească precaritatea salariilor.

De altfel, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker s-a declarat surprins de amploarea protestelor, apreciind că reforma dreptului muncii este cel mai mic lucru care ar trebui făcut în Franța. "Nu îndrăznesc să îmi închipui care ar fi fost reacția în stradă dacă țara voastră ar fi trebuit să aplice reforme precum cele care au fost cerute grecilor" a subliniat Jean-Claude Juncker.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74436_blocarea_aprovizionarii_cu_carburanti,_noua_arma_a_sindicatelor_franceze.html