BankNews.ro - The Business Republic

Nopti albe pentru bancherii din Romania
| Data Publicarii: 29-11-2006

Se anunta multe nopti albe pentru bancherii din Romania, titreaza Curentul. Formalitatile prin care marile banci europene vor putea avea acces la piata romaneasca vor fi mult simplificate dupa momentul integrarii. Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat ca, dupa 1 ianuarie, bancile autorizate sa functioneze in UE vor putea sa-si deschida sucursale pe plaiuri mioritice fara nici o restrictie din partea BNR. La fel, bancile romanesti se vor putea extinde in spatiul comunitar. Pentru bancile din afara UE procedurile de autorizare raman cele practicate si in acest moment. Noile prevederi sunt cuprinse in noua lege care va reglementa sectorul bancar, aflata in stadiu de definitivare, ce se va numi Legea privind institutiile de credit si adecvare a capitalurilor. Acest fapt ascute concurenta, si asa aflata la cote inalte, principalii beneficiari potentiali fiind consumatorii. Urmarile ar putea reduce dobanzile si comisioanele la credite.

Parerile asupra acestor concluzii nu sunt uniforme. Adrian Vasilescu considera ca cel mai probabil vor scadea comisioanele bancare, dobanzile urmand in continuare trendul descris de rata inflatiei. Analistul economic Ilie Serbanescu considera ca prin intrarea marilor banci europene se poate vorbi de o concurenta reala pe segmentul bancar. In acest moment, chiar daca numarul bancilor din Romania este destul de mare (prea mare, dupa unii economisti), cotele de piata ale greilor le permit acestora sa dicteze tonul, atat la dobanzi, cat si la comisioane.

Ilie Serbanescu nu isi ascunde insa ingrijorarea in ceea ce priveste pierderea parghiilor monetare de catre banca centrala, pe masura ce intram in UE si se apropie momentul trecerii la euro. De aceea, ar fi benefic ca acel program de convergenta batut in cuie de guvernatorul Mugur Isarescu sa fie respectat cu sfintenie, iar guvernantii, indiferent de culoarea politica, sa asigure backgroundul, restructurarea la nivel de economie.

Devenind parte componenta a Uniunii Europene, Romania va trebui sa asimileze legislatia in domeniu. Rolul bancii centrale se va reduce practic treptat, ajungand, la momentul trecerii la euro, la statutul de sucursala regionala a Bancii Centrale Europene.

Marii colosi financiari europeni care nu si-au facut inca intrarea pe piata romaneasca o vor face cu siguranta in urmatorii ani. Catre aceasta concluzie converg declaratiile principalilor sefi de banci din Romania.

Presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila, a sintetizat si el ceea ce se va intampla de la 1 ianuarie: "Practic, din 2007 vom intra intr-o competitie internationalizata, prin intermediul pasaportului bancar european orice banca va putea intra pe piata romaneasca printr-o simpla notificare, fara a avea nevoie de un capital minim de dotare".

Citeste tot articolul in Curentul

http://www.banknews.ro/stire/7417