Un amplu accord comercial negociat in prezent intre Uniunea Europeana si SUA ar duce la coborarea standardelor in materie de siguranta alimentara si protectia mediului, a apreciat luni organizatia de protectia mediului Greenpeace, citand o serie de documente confidentiale din jurul discutiilor, transmite Reuters.
În replică, executivul comunitar susține că documentele reflectă doar pozițiile de negociere și nu rezultatul final al acordului, iar negociatorul șef al Uniunii Europene a apreciat punctul de vedere al Greenpeace ca fiind "complet greșit".
Greenpeace se opune Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP), susținând că acesta ar acorda prea multă putere corporațiilor pe seama consumatorilor și guvernelor naționale. În schimb, susținătorii TTIP apreciază că parteneriatul ar permite realizarea unor economii de peste 100 miliarde de dolari pe ambele maluri ale Atlanticului.
Luni, Greenpeace Olanda a dat publicității 248 de pagini de documente reprezentând 13 capitole, aproximativ jumătate din textul TTIP. Aceste documente datează de la începutul lunii aprilie, înaintea rundei de discuții care a avut loc la New York săptămâna trecută.
"Am făcut acest lucru pentru a da naștere unei dezbateri", a precizat expertul pentru comerț al Greenpeace, Juergen Knirsch, adăugând că aceste documente arată că negocierile pentru TTIP ar trebui oprite. "Cel mai bun lucru pe care Comisia Europeană îl poate face este să spună: 'Ne pare rău am făcut o greșeală' ", a apreciat Juergen Knirsch.
În replică, comisarul European pentru Comerț, Cecilia Malmstrom, a calificat aceste dezvăluiri drept "o furtună într-un pahar cu apă", adăugând că UE nu va face rabat de la principiile sale doar pentru a ajunge la un acord cu SUA înainte ca președintele Barack Obama să plece de la Casa Alba, în luna ianuarie 2017. "Dacă nu este suficient de bun trebuie doar să spunem. Ne pare rău, dar trebuie să luăm o pauză și să așteptăm următoarea administrație. Desigur se va pierde timp și elan, dar nu putem cădea de acord asupra un TTIP care nu este suficient de bun", a subliniat comisarul european.
Potrivit experților Greenpeace, documentele arată că SUA vrea ca Europa să înlocuiască așa-numitul "principiu preventiv" care împiedică produsele potențial dăunătoare să ajungă pe piață când efectele lor sunt necunoscute sau disputate, cu o abordare mai puțin strictă. În context, Malmstrom susține că principiul preventive face parte din 'acquis'-ul comunitar, iar afirmațiile celor de la Greenpeace nu sunt adevărate.
La rândul său, negociatorul șef pentru UE, Ignacio Garcia Bercero, a respins și el afirmațiile Greenpeace cu privire la principiul preventiv precizând că: "Am foarte clari că nu putem cădea de accord asupra a ceva ce implică modificarea regimului nostru de reglementare cu privire la organismele modificate genetic".
Documentele Greenpeace arată că TTIP ar duce la eliminarea acelor prevederi din protecția consumatorilor care blochează organismele modificate genetic și carnea tratată cu hormoni prin înlăturarea principiului preventiv al UE care impune o prudență în reglementare atunci când există îndoieli științifice cu privire la adecvarea unui produs pentru consumul uman.
Autoritățile de la Washington au amenințat UE că vor bloca eforturile destinate facilitării exporturilor de autoturisme europene dacă, în schimb, Europa nu acceptă să permită vânzarea mai multor produse agricole americane.
De la debutul discuțiilor privind TTIP, activiștii de mediu au cerut dezvăluirea tuturor documentelor din acest dosar, însă oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului au subliniat importanța secretului negocierilor pentru a se ajunge la cel mai bun acord posibil.
După finalizare, TTIP ar urma să creeze cea mai mare zonă de liber schimb din lume, care va acoperi aproximativ 800 de milioane de persoane. Acordul final va avea însă nevoie de aprobarea Parlamentului European și a guvernelor statelor membre din UE.
Negociatorii UE Și SUA speră să ajungă la o variantă preliminară a acordului TTIP până în luna iulie, când ar urma să aibă loc cea de a 14-a rundă de discuții bilaterale, iar chestiunile mai spinoase să fie rezolvate în a doua jumătate a acestui an. Cu toate acestea, un sondaj realizat luna trecută de Fundația Bertelsmann arată că sprijinul pentru TTIP este în scădere atât în Germania cât și în SUA, la trei ani de la debutul negocierilor. Un purtător de cuvânt al Guvernului german a declarat că Berlinul vrea în continuare să se ajungă la un acord, în timp ce un purtător de cuvânt de la Ministerul german al Economiei a afirmat că Germania nu va accepta reducerea standardelor în domeniul siguranței alimentare.
TTIP este un acord comercial între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii ce se prefigurează a deveni cel mai mare acord regional de comerț liber din istorie. Prima rundă de negocieri a avut loc în iulie 2013, având ca scop înlăturarea obstacolelor comerciale dintre cele două piețe prin reducerea barierelor tarifare și non-tarifare, respectiv uniformizarea reglementărilor de natură tehnică și standardelor dintr-o gamă largă de sectoare economice.
Sursa: Agerpress
http://www.banknews.ro/stire/74096_update_greenpeace_ttip_ocoleste_protectia_consumatorilor_si_ar_trebui_anulat.html