Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) implementeaza Codul Vamal Unional incepand cu 1 mai, se arata intr-un anunt publicat pe site-ul institutiei.
"Codul stabilește proceduri comune și armonizate la nivelul întregii Uniuni Europene, în scopul facilitării activității comerciale. Astfel, indiferent de statul membru în care sunt declarate mărfurile se aplică aceleași reguli și, odată ce au fost îndeplinite formalitățile vamale, acestea pot circula liber sau pot fi comercializate pe întreg teritoriul UE", informează sursa citată.
Una dintre noutățile promovate de noul Cod Vamal este implementarea unui sistem electronic de gestiune a deciziilor vamale, începând cu data de 1 mai 2016, care va gestiona toate schimburile de informații între autoritățile vamale și între operatorii economici și autoritățile vamale. O altă noutate este prelucrarea electronică a tuturor informațiilor schimbate între autoritățile vamale și între operatorii economici și autoritățile vamale.
De asemenea, operatorului economic i se oferă posibilitatea de a trimite clarificări și completări înainte de adoptarea unei eventuale decizii nefavorabile a Direcției generale a vămilor.
"Noul Cod Vamal va facilita activitatea comercială și va asigura protecția pieței interne. Cooperarea directă mai rapidă cu partenerii comerciali va securiza lanțurile de aprovizionare și va simplifica relația dintre mediul de afaceri și autoritățile vamale. Implementarea Noului Cod Vamal asigură premisele unui control vamal mai simplu și mai rapid, până în anul 2020", a declarat Dragoș Doroș, președintele ANAF.
La rândul său, Claudiu Ardeleanu, directorul general al Direcției Generale a Vămilor, a arătat, la începutul acestei săptămâni, că noul Cod Vamal oferă și facilități fiscale, pe lângă reducerea numărului de controale vamale.
"Noul Cod Vamal Unional oferă niște facilități semnificative operatorilor economici autorizați. Pe lângă reducerea numărului de controale vamale și prioritate la control, oferă și niște facilități fiscale. Unele sunt aplicabile în toate statele Uniunii Europene, de la 1 mai, respectiv reducerea sau eliminarea garanțiilor pentru cei care lucrează cu regimuri suspensive (în care se suspendă plata taxelor vamale—n.r.), sau de natură națională, astfel că operatorii pot beneficia de amânarea plății TVA în vamă. De exemplu, firmele producătoare, care fac producție în România și oferă locuri de muncă, în loc să plătească TVA pentru materia primă pe care o aduc din import la momentul operațiunilor vamale, pot beneficia de amânarea la plata TVA. (...) Numărul operatorilor economici autorizați, de 80 în prezent, ar trebui să crească pentru că trebuie să fie conștienți că intră într-o competiție pe piața Uniunii Europene, iar alții care conștientizează acest lucru pot avea niște avantaje pe această piață", a explicat, recent, Ardeleanu în cadrul unei conferințe de specialitate.
Potrivit șefului DGV, Direcția Generală a Vămilor a elaborat peste 25 de ordine necesare pentru implementarea, de la 1 mai 2016, a Codului Vamal Unional, care vine cu noi reglementări în domeniu, dar și cu multe recomandări de la Comisia Europeană, susține directorul general al Direcției Generale a Vămilor, Claudiu Ardeleanu.
Sursa: Agerpress
http://www.banknews.ro/stire/74079_anaf_implementeaza_codul_vamal_unional_din_1_mai.html