BankNews.ro - The Business Republic

La banci ne putem pastra in siguranta bunurile de valoare
| Data Publicarii: 28-11-2006

Pastrarea unor obiecte de valoare in casa nu este o decizie inteleapta, chiar si in conditiile in care bunurile sunt pastrate intr-un seif, aflam din Ghiseul Bancar. Ingeniozitatea hotilor depaseste de multe ori priceperea celor care concep astfel de seifuri. Si atunci unde iti pastrezi colectia de monede lasata de bunic, ce faci cu bijuteriile bunicii sau cu testamentul pe care tocmai l-ai scris? In ce ungher al camerei sa iti dosesti diversele acte de valoare pentru ca acestea sa fie in siguranta? Bancile raspund tuturor acestor intrebari la unison: caseta de valori.

Caseta de valoare este un serviciu oferit de institutiile bancare. Bunurile de valoare (monede, bijuterii, titluri, certificate de depozit, actiuni, cetificate de mostenire sau orice obiect de o valoare mai mult sentimentala decat materiala) pot fi depozitate in astfel de casete, in cea mai mare siguranta. Bancile se angajeaza sa pastreze confidentialitatea tuturor operatiunilor.

Bancile nu accepta ca in casetele de valori sa fie depozitate substante toxice, narcotice, explozibili sau orice alte bunuri interzise de lege si care aduc prejudicii bancii.

De unde atata siguranta?

Casetele de valori sunt pastrate in cadrul bancilor, unele dintre cele mai sigure institutii. Acces la o cutie de valori nu poate avea decat persoana care a inchiriat-o sau o persoana imputernicita.

Cutia de valori de la HVB Tiriac Bank are o incuietoare magnetica dubla care poate fi deschisa doar prin actionarea simultana a doua chei. Cele doua chei nu raman nici in posesia bancii, nici a clientului, impartindu-se in mod echitabil. Un functionar al bancii nu va putea deschide niciodata o cutie de valori din proprie initiativa.

La BCR, cheia de la caseta este data clientului, in timp ce cheia de la dulap este pastrata de casier.

Consultarea valorilor dintr-o caseta Bancpost sau orice modificare adusa continutului casetei se fac doar de persoana imputernicita sau de un delegat, pe baza unei legitimatii de acces.

Clientul alege perioada de depozitare

Casetele de valori se inchiriaza pe o perioada determinata. Termenul minim de inchiriere al unei casete este la Bancpost de 1 luna, in timp ce HVB Tiriac Bank ofera acest serviciu pentru o perioada de cel putin 1 an.

Taxa care se plateste la HVB Tiriac Bank depinde de marimea casetei de valori si este perceputa de banca la inceputul perioadei de folosire.
Bancpost percepe pentru acest serviciu o garantie purtatoare de dobanda in suma fixa, indiferent de perioada pentru care se apeleaza la acest serviciu bancar. Banca va restitui garantia in momentul in care se renunta la acest serviciu.

BCR impune plata unui comision pentru o perioada de minimum 1 luna in valoare de 50 RON.

Pentru a inchiria o caseta de valori se completeaza un contract de depozitare si se plateste comisionul perceput de banca pentru acest serviciu.

Pentru a avea acces la serviciul Seif BCR, se incheie un contract de primire in depozit in 2 exemplare, unul ramand la banca si altul fiind inmanat clientului. Acesta va primi si un permis de intrare in banca, precum si cheia casetei. In momentul in care renunta la acest serviciu, clientul va depune o cerere.

Ghiseul Bancar

http://www.banknews.ro/stire/7399