Faptul ca piata valutara romaneasca este extrem de sensibila la orice informatie vehiculata de catre reprezentantii bancii centrale a fost probat din nou in cursul zilei de ieri, titreaza Curentul. A fost suficient ca prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, sa spuna la un forum bancar ca moneda nationala va continua sa se aprecieze si piata a reactionat prompt. Moneda nationala s-a apreciat, in sedinta interbancara de luni, pana la nivelul de 3,47 unitati in raport cu euro, cotatia fiind impulsionata de cantitati mari de valuta oferite de investitorii straini la vanzare.
Cei care s-au decis sa plaseze bani pe piata romaneasca in moneda nationala au toate motivele sa-si frece mainile de bucurie. Rationamentul este simplu: vinzi euro azi, la un curs ridicat, plasezi in depozite la termen in lei, unde ai o dobanda cu mult peste media pietelor vestice, iar la scadenta prefaci leii in euro la un curs sub cel la care i-ai vandut initial. Practic, castigul se obtine atat pe ruta vanzare-cumparare, cat si din dobanda. Ceea ce mentinea pana acum o oarecare reticenta in privinta unui astfel de joc era vesnica "sabie a lui Damocles" care pandeste de peste un deceniu piata valutara: eterna intrebare - "pana unde lasa BNR sa cada eurot". Costurile mari ale sterilizarii excedentului de moneda din piata reprezinta un factor ce da frisoane bancii centrale, care se va gandi mult mai mult inainte de a mai incerca sa tina cursul euro la un anumit nivel. Sigur, in cazul in care se petrec dezechilibre majore ale economiei, banca centrala are datoria sa intervina. Iar declaratia facuta de Georgescu a mentionat acest lucru.
Prim-viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu, anticipeaza ca aprecierea monedei nationale va continua si dupa momentul integrarii, pe un trend insa mult diminuat. Desi acest fapt ajuta BNR sa tina sub control procesul de reducere a inflatiei, o apreciere nerealista a monedei nationale ar putea conduce la o prabusire a exporturilor, cu influente negative imediate, atat ca reducere a cresterii economice cat si ca adancire a deficitului comercial.
Toate datele privind principalii indicatori macroeconomici vor fi adunati intr-un adevarat tablou de bord necesar in procesul de integrare economico-financiara a Romaniei in zona euro. Pentru aceasta, banca centrala va trebui sa definitiveze programul de convergenta, act esential pentru trecerea Romaniei la moneda comunitara. Cursul de schimb va ramane si anul viitor pe o volatilitate "rezonabila", o usoara apreciere fiind benefica pentru procesul de dezinflatie, dar fara sa afecteze sensibil competitivitatea exporturilor, a declarat luni prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu.
Citeste tot articolul in Curentul