BankNews.ro - The Business Republic

Romania, departe de competitivitatea economiilor europene
| Data Publicarii: 27-11-2006

Competitivitatea economica, motor al unei tari demne de a intra in caruselul economiilor dezvoltate, are nevoie de sprijin din exterior, mai ales pentru tara noastra, titreaza Curentul. Si cum avem pe de o parte de castigat din intergrare, cel putin in ceea ce priveste sprijinul acordat de institutiile de la Bruxelles, mai ramane doar sa invatam sa gestionam eficient fondurile care o sa ne revina prin Programele sectoriale venite de la Comisia Europeana. Cu toate ca inca nu intram in clasamentele facute in randul statelor deja integrate, totusi nu mai este mult pana cand acest lucru se va intampla. Putem doar spera ca topurile alcatuite nu ne vor plasa prea departe de regiunea Bruxelles, cea mai competitiva din Europa.

Sectoarele care ar putea beneficia de sprijin prin Programul operational sectorial de crestere a competitivitatii economice vor fi cercetarea, dezvoltarea, inovarea, IT&C, eficienta energetica, IMM, actiuni de promovare a turismului, potrivit declaratiilor Stelutei Goanta, director general adjunct al Autoritatii de Management pentru Programul operational sectorial de crestere a competitivitatii economice. Valoarea fondurilor care vor fi alocate Romaniei de catre Comisia Europeana se ridica la 2,4 miliarde de euro, aceasta suma putand reveni Ministerului Economiei si Comertului (MEC) in perioada 2007-2013.

"Scopul Romaniei pana in anul 2015 este sa creasca productivitatea muncii la 55% din productivitatea din statele Uniunii Europene, adica o crestere de 5,5% pe an", a spus Goanta.

MEC si Ministerul Dezvoltarii Economice din Italia au derulat in perioada 2005-2006 un program de 1,4 milioane de euro, prin care partea italiana a furnizat asistenta pentru coordonarea politicilor industriale si pentru gestionarea fondurilor structurale. Goanta a apreciat ca primele proiecte ar putea fi aprobate de Comisia Europeana, cel mai probabil, in luna iulie 2007 sau chiar mai tarziu.

Citeste tot articolul in Curentul

 

http://www.banknews.ro/stire/7360