La nivel mondial, aproape 50% dintre produsele medicamentoase vandute prin intermediul site-urilor de internet sunt contrafacute, titreaza Curentul. Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii(OMS) avertizeaza ca falsele produse nu contin nici pe departe ingrediente active mentionate pe prospect, ci dimpotriva au la baza substante cu grad mare de toxicitate asupra organismului. Persoanele care se lasa amagite de produsele "minune" risca se se imbolnaveasca sau chiar sa isi piarda viata.
Potrivit celor mai recente cercetari realizate de reprezentanti ai OMS, in colaborare cu Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, tarile cele mai afectate de acest fenomen sunt cele din America de Sud, Sud-Estul Asiei dar si cele din Africa. Astfel, procentul medicamentelor contrafacute, vandute pe piata statelor cu economii in curs de dezvoltare, ajunge la 30%, in vreme ce in tarile dezvoltate, proportia produselor farmaceutice contrafacute, comercializate online este estimata in jurul valorii de 10%.
Falsificarea medicamentelor, egala in fata legii cu cea a produselor de lux
Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii avertizeaza ca medicamentele contrafacute nu contin nici pe departe principiile active mentionate pe prospect ci din contra ele au la baza, de cele mai multe ori, substante deosebit de toxice asupra sanatatii organismului. "Indiferent daca sunt bogati sau saraci, cei mai multi dintre pacientii care iau cu incredere astfel de medicamente se imbolnavesc mai rau sau ajung chiar la deces. Prin urmare, economiile pe care acesti oameni vor sa le obtina, cumparand produse de pe internet, ajung in cele din urma sa cheltuiasca cu mult mai mult decat daca ar fi apelat la o farmacie obisnuita", sustine directorul adjunct OMS, departamentul "Farmaceutice", Howard Zucker.
Acesta este de parere ca in cele mai multe tari, sistemele legislative nu considera contrafacere de medicamente o infractiune mai grava decat aceea de a falsifica produsele de lux ale unor companii cu renume. "Exista tari in care legile sunt facute doar pentru a-i proteja pe comercianti decat pentru a veghea la sanatatea oamenilor. In unele state industrializate falsificarea unui tricou este mai aspru pedepsita decat cea a medicamentelor", considera reprezentantul OMS.
Potrivit informatiilor furnizate de OMS, falsificarea produselor medicamentoase vizeaza ambalajul, calitatea, dar si cantitatea ingredientelor folosite. Printre medicamentele contrafacute, cele mai des intalnite sunt antibioticele, medicamentele pentru hipertensiune si reducere a colesterolului, steroizii sau hormonii. Desi in Romania exista farmacii online care comercializeaza exact tipurile de medicamente mentionate mai sus, directorul Oficiului pentru Protectia Consumatorului (OPC), Constantin Cerburescu, ne-a declarat ca pana in prezent nu a fost depusa nicio plangere privind falsificarea acestor produse. "Cele mai multe sesizari se refera la produsele electrocasnice, sau la bunurile de larg consum achizitionate online", a spus Cerburescu.
Curentul