Controversata privatizare a Romtelecom cu grecii de la OTE a fost subiectul mai multor anchete parlamentare si ale politiei, informeaza Romania Libera. Nici pana astazi nu a fost depistat vreun vinovat, care sa fie aruncat dupa gratii. In 1998, pentru achizitionarea actiunilor Romtelecom isi exprimasera interesul, in afara de OTE Telecom-Grecia, France Telecom, Deutsche Telekom, STET-Italia, KPN-Olanda si SBC-SUA.
Au existat audieri spectaculoase ale ministrilor implicati, reactii din partea politicienilor, banuieli privind existenta unor comisioane ascunse, incasate de intermediari obscuri, si a unor onorarii de succes consistente platite consultantilor. Intrucat privatizarea s-a produs in timpul guvernarii CDR, iar anchetele au inceput in timpul mandatului PSD, s-a afirmat ca acestea au scopul de a-i discredita pe adversarii politici ai social-democratilor.
Vanzarea Romtelecom, supranumita la inceputurile ei "privatizarea secolului", a fost catalogata ulterior drept incorecta, din cauza modului in care s-a organizat licitatia, a pretului mic obtinut de stat si a nerespectarii unor legi. S-a afirmat chiar ca aceasta tranzactie n-a fost o adevarata privatizare, in conditiile in care Romtelecom, cu 3,5 milioane de abonati, a fost preluat de operatorul statului grec, care avea 1,5 milioane de abonati. Investitorul a fost acuzat, la randul sau, ca in loc sa ieftineasca tarifele, asa cum promisese, a aplicat scumpiri consistente.
Acum, statul se pregateste sa vanda actiunile pe care le mai detine la Romtelecom (45,99%), estimand ca va incasa pentru acestea circa 1 miliard de euro.
Romania Libera