Turbulentele de pe pietele bursiere globale s-au extins in Japonia, pe fondul temerilor investitorilor privind evolutia economiei mondiale si a ingrijorarilor cu privire la sectorul financiar din Europa, transmit AFP, Reuters si Bloomberg.
Deși cele mai multe burse din regiune (China, Coreea de Sud, Hong Kong, Malaezia, Singapore și Taiwan) sunt închise marți datorită celebrării Anului Nou Lunar, tranzacțiile au fost influențate de scăderea acțiunilor la Bursa de la New York, iar în Europa temerile privind băncile au dus la declinul titlurilor.
Marți, indicele principal Nikkei-225 al Bursei de la Tokyo a scăzut cu 5,4%, ajungând la valoarea de 16.085,44 puncte, în scădere cu 918,86 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea ședinței precedente. Este cel mai redus nivel din iunie 2013. Yenul s-a apreciat, ajungând la 115 dolari, cel mai ridicat nivel din 2014. Aprecierea yenului afectează competitivitatea exporturilor Japoniei.
Declinul acțiunilor companiilor energetice și al băncilor a provocat scăderea cu 2,9% a indicelui S&P/ASX 200 al Bursei din Australia. Indicele MSCI, care monitorizează piețele din întreaga lume, a scăzut cu 0,4%, iar față de nivelul de vârf din mai 2015 înregistrează un declin de 19%.
În Europa, indicele Stoxx Europe 600 a ajuns luni la cel mai scăzut nivel din octombrie 2014, iar titlurile Deutsche Bank au înregistrat cel mai semnificativ declin, de 9,5%.
''Datele dezamăgitoare din China au creat și mai multe incertitudini și au sporit aversiunea față de risc pe piețele bursiere și valutare din statele emergente. De asemenea, cei mai mulți investitori au dubii că piețele financiare chineze se vor stabiliza curând. Ținând cont de volatilitatea piețelor financiare, cel mai bine este să rămâi pe margine și să-ți păstrezi lichiditățile'', a afirmat recent analistul Jonathan Ravelas, de la BDO Unibank Inc. în Manila.
Sursa: Agerpress
http://www.banknews.ro/stire/72886_japonia,_afectata_de_turbulentele_de_pe_pietele_bursiere_globale.html