BankNews.ro - The Business Republic

Pretul orezului ar putea creste din cauza fenomenului 'El Nino'
International | Data Publicarii: 06-10-2015


Vremea uscata provocata de fenomenul meteorologic 'El Nino' precum si scaderea stocurilor de orez ar putea duce la cresterea preturilor in lunile urmatoare, ceea ce va duce si la majorarea costurilor pentru principalul produs alimentar din Asia, informeaza The Wall Street Journal.

Incepand din 2012 si pana in prezent, preturile la orez au fost scazute datorita ofertei in exces, in special la principalul producator Thailanda, dar si din cauza deprecierilor inregistrate de monedele mai multor mari exportatori. Insa, conditiile secetoase provocate de fenomenul 'El Nino' si ingrijorarile cu privire la calitatea orezului thailandez care a stat in silozuri mai multi ani ar putea duce la o inversare a preturilor.

'Suntem in mijlocul unui 'El Nino' puternic, ceea ce ar putea avea un impact negativ puternic asupra productiei de orez a Indoneziei si Filipinelor, doi mari importatori, si va afecta de asemenea si productia Thailandei. Aceasta ar trebui sa duca la majorarea preturilor', a declarat David Dawe, economist sef la Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Un fenomen meteo 'El Nino' are loc atunci cand vanturile din Pacific incetinesc sau isi schimba directia, provocand temperaturi ridicate pe suprafete extinse. Actualul fenomen 'El Nino' ar urma sa stinga nivelul de varf la finele lui 2015,urmand sa se calmeze la inceputul lui 2016. In acest an, fenomenul ar putea afecta exporturile de orez, care provin in majoritate din Asia. Cel mai mare exportator mondial de orez, India, a inregistrat precipitatii musonice sub medie in acest an, ceea ce a dat nastere la ingrijorari ca si productia sa va fi sub medie. Autoritatile indiene vor da publicitatii primele estimari in cursul saptamanii viitoare.

Pietele futures au inceput deja sa ia in calcul o revenire a preturilor. Cotatiile futures la orez la Chicago Board of Trade au crescut cu 24,5% in ultimele trei luni. Insa, evolutiile de pe piata futures nu s-au resimtit inca pe piata spot. In primele opt luni ale acestui an pretul la export pentru orezul thailandez a scazut cu 10,8%, iar pe pe piata din SUA s-a inregistrat o scadere de 10,4% in aceeasi perioada.

Sam Mohanty, economist sef la International Rice Research Institute, crede ca recoltele din India si Indonezia sunt cruciale pentru evolutia viitoare a pretului orezului. Daca recoltele din cele doua tari vor fi sub medie, am putea avea o crestere de 15-20% a preturilor anul viitor.

Pana acum stocurile mari de orez au tinut preturile la un nivel scazut, insa in prezent stocurile sunt in scadere. Mohanty estimeaza ca stocurile de orez ale primilor cinci exportatori mondiali (India, Thailanda, Pakistan, SUA si Vietnam) se ridicau la 41 milioane tone in 2012 si ar urma sa scada la 30 de milioane de tone in acest an, pentru ca in 2016 sa ajunga la 22 milioane de tone, cel mai mic nivel de la criza orezului din 2007-2008.

In 2007-2008, o criza a orezului a dus la cresterea de patru ori a preturilor in tot atatea luni. Desi putin analisti se asteapta la o crestere majora a preturilor in acest an, ceea ce ar afecta economiile asiatice si asa slabite, combinatia intre vremea nefavorabila si stocurile reduse reprezinta un motiv de ingrijorare.

AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/72624_pretul_orezului_ar_putea_creste_din_cauza_fenomenului_el_nino.html