Agentia de evaluare internationala Fitch Ratings a reafirmat ratingul atribuit datoriilor pe termen lung al Unicredit Romania la "A-", a mentinut calificativele pe termen scurt la "F2", ratingul de sprijin la "1", si cele individuale la "D", cu perspectiva stabila, informeaza Fitch. Ratingul pentru datorii pe termen lung si scurt, precum si cel de suport reflecta potentialul mare de sustinere din partea Unicredito Italia, proprietarul bancii romanesti, conform Fitch. Ratingul pentru datoriile pe termen lung este constrans de plafonul de tara "A-", pe care il are Romania.
Ratingul individual reflecta calitatea buna a activelor bancii si imbunatatirea structurilor de management al riscurilor introduse de banca-mama, contrabalansate de franciza modesta si profitabilitatea scazuta. Aceasta a ramas la un nivel scazut, in principal din cauza costurilor mari, desi in scadere, ca urmare a extinderii retelei de sucursale si a provizioanelor inalte.
Creditele au crescut cu 48% in 2005, iar provizioanele pentru pierderi au ramas foarte mici ca proportie din imprumuturile totale. Fitch si-a manifestat ingrijorarea fata de cresterea rapida a creditelor, care poate crea probleme de calitate activelor. Chiar si in aceste conditii, imbunatatirea managementului de risc aduce o anumita stabilitate in aceasta privinta, se arata in comunicat.
Cresterea depozitelor nu a tinut ritmul cu cresterea activelor, iar ponderea surselor atrase din exterior a ajuns la 43% din totalul finantarilor, la sfarsitul anului 2005, dupa ce in 2004 era de 24%. Capitalizarea bancii a scazut ca urmare a expansiunii bancii, si de aceea, sustine Fitch, sunt necesare injectii de capital pentru a finanta continuarea extinderii.
Unicredit Romania face parte din strategia bancii italiene de extindere in centrul si estul Europei. In octombrie 2005, Unicredito Italia a achizitionat HVB si a anuntat ca fuziunea cu HVB ̃iriac este astaptata sa se incheie la mijlocul lui 2007, ceea ce ar crea a treia banca dupa marimea activelor bancare din Romania.
Sursa: NewsIn