Premierul Calin Popescu-Tariceanu se va intalni marti cu presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, pentru a discuta o formula prin care, pornind de la profiturile companiei, sa se micsoreze presiunea pe consumatorii de gaze naturale. "Nu sustin renegocierea anumitor contracte pentru ca ar fi un semnal foarte prost pe care Romania l-ar da. Dar, acum, se vede cat de prost au fost negociate anumite contracte de privatizare, cum a fost cel al Petrom", a declarat, luni, prim-ministrul.
Potrivit acestuia, marti va avea o discutie cu presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, pe tema contractului de privatizare a Petrom.
"Contractele prost incheiate ne pun intr-o lumina proasta si incercam sa gasim solutii. Vom propune o solutie care sa se bazeze pe un element care este cel al responsabilitatii sociale a companiilor, prin care aceste societati care inregistreaza cifre de afaceri considerabile si profituri consistente sa-si arate responsabilitatea sociala fata de consumatori", a spus Tariceanu. El a adaugat ca trebuie sa gasita o formula prin care aceste scumpiri ale gazelor sa fie preluate prin sume care sunt datorate de companii in asa fel sa micsoram presiunea pe consumator. "E vorba de toate companiile care lucreaza in domeniul energetic", a spus Tariceanu.
Premierul a tinut sa sublinieze ca Petrom nu va fi singura companie careia i se va propune o astfel de formula, argumentand ca in aceeasi situatie este si Romgaz (companie producatoare de gaze naturale, care se afla in proprietatea statului roman).
"Discutii asupra contractelor putem sa facem, dar renegocierea unor contracte, care au fost incheiate ar avea un efect foarte grav asupra increderii investitorilor", a mai spus premierul. In opinia reprezentantului Guvernului, acesta ar fi un semnal foarte prost pe care Romania l-ar da.
Ministerul Economiei si OMV analizeaza, de aproape o luna si jumatate, aspecte din contractul de privatizare a Petrom referitoare la calculul redeventelor, a declarat, duminica, ministrul economiei, Codrut Seres.
"Avem discutii de o luna si jumatate pe partea de redevente si de fiscalitate. Nu stiu insa daca renegocierea este varianta corecta. Totusi nu poti sa fii in razboi cu guvernul unei tari, nici guvernul nu trebuie sa dea un raspuns negativ investitorilor", a afirmat Seres.
Problema privatizarilor din domeniul energetic a fost readusa in discutie de presedintele Traian Basescu, care i-a cerut ministrului economiei, Codrut Seres, sa nu accelereze procesul de privatizare a companiilor distribuitoare de energie, urmand ca acesta sa fie reluat dupa analizarea rezultatelor altor privatizari din domeniu.
Mai mult, seful statului i-a cerut ministrului economiei sa prezinte un raport pe aceasta tema in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a �arii (CSAT), care se va reuni miercuri.
In a doua parte a lunii septembrie, ANRGN a cerut producatorilor de gaze, in special OMV Petrom, sa renunte la practica de a impune distribuitorilor E.ON Gaz Romania si Distrigaz Sud preturi mai mari decit cele calculate de ANRGN, avertizand ca, in caz contrar, populatia va plati la inceputul lui 2007 o factura nejustificat de mare.
Sursa: NewsIn