BankNews.ro - The Business Republic

Bancherii nu se tem de integrare
| Data Publicarii: 16-11-2006

Bancile mici nu vor disparea dupa aderare, titreaza Curierul National. Orientarea pe nise este solutia pentru a rezista. Sistemul bancar este pregatit pentru integrare, a declarat ieri Radu Negrea, secretar general al Asociatiei Romane a Bancilor. Potrivit oficialului ARB, in ciuda concurentei in crestere, bancile din Romania vor rezista in competitia cu marile grupuri europene. "Bancile locale au un mare avantaj: cunosc piata", a spus Negrea. Cele mai expuse, bancile mici, ar putea rezista in Uniunea Europeana prin orientarea activitatii pe nise restranse cum ar fi agricultorii. Bancile au dezvoltat, de asemenea, in colaborare cu Banca Nationala, un proiect care vizeaza reducerea birocratiei. Un sistem integrat pentru centralizarea raportarilor venite de la banci va fi operational de la 1 ianuarie. Secretarul general al ARB a recunoscut totusi ca, dupa 1 ianuarie, bancile se vor confrunta cu o problema legata de personal.

Bancile mici merg spre nise

Frica de grupurile europene este o imagine eronata, a mai spus oficialul ARB. Acesta a avansat si o solutie pentru evitarea efectelor negative ale integrarii asupra bancilor de dimensiuni mici.

"S-a demonstrat ca in foarte multe tari exista banci de nisa care se descurca foarte bine chiar si in prezenta grupurilor mari. Ar trebui sa existe banci mici axate pe finantarea micilor producatori", spune secretarul general al ARB. In Romania, singura banca specializata pe finantarea microintreprinderilor este ProCredit. Pe piata bancara din Romania, ProCredit este axata exclusiv pe microfinantari, portofoliul de credite al institutiei fiind dominat in proportie de 91% de finantarile acordate IMM.
Oferta de credite ProCredit este departajata in diferite tipuri de Microcredite si Credite pentru IMM.

Proiect BNR pentru reducerea birocratiei

"Am stabilit un sistem de comunicare al rapoartelor catre BNR care va deveni operational la 1 ianuarie", spune Negrea. Astfel, angajatii bancii vor trimite catre BNR un singur raport zilnic in loc de 5-6 cum se intampla acum. In prezent, aproximativ 40% din timpul efectiv de lucru al unui angajat bancar este ocupat de elaborarea rapoartelor zilnice pentru Banca Nationala.

Creditul ipotecar, noul motor de crestere al bancilor

Imprumutul ipotecar va deveni noul motor de crestere a activitatii bancilor, in timp ce piata creditului de consum si cea a cardului de credit se apropie de maturitate. "Creditul ipotecar va deveni motorul de extindere a activitatii bancilor", a declarat Petru Rares, presedintele Consiliului de Administratie al Institutului Bancar Roman, citat de Mediafax. Conform acestuia, activitatea de retail va fi mai profitabila decat cea de corporate, atat in Romania, cat si in regiunile central si est-europene, iar creditul ipotecar va deveni unul dintre cele mai atractive produse. In plus, Rares a mentionat ca produsele bancare vor evolua in functie de profilul de risc al fiecarei institutii de credit.

Curierul National

http://www.banknews.ro/stire/7145