Credite de peste 8,8 miliarde de lei (circa 2 mld. euro) aveau intarzieri la plata mai mari de 90 de zile la sfarsitul lunii ianuarie, fiind trecute de banci in categoria pierdere, ceea ce inseamna ca sansele de recuperare a acestora sunt aproape nule. Acestea reprezinta trei sferturi din volumul total al restanţelor acumulate de populaţie la plata ratelor la credite, care a ajuns la 11,5 miliarde de lei (2,5 mld. euro), potrivit datelor BNR.
Volumul restanţelor populaţiei a crescut cu echivalentul a 2 miliarde de lei sau 21% faţa de nivelul din luna ianuarie 2013. Doar pe parcursul primei luni din acest an volumul restanţelor la creditele populaţiei s-a majorat cu 180 milioane de lei. Un numar de 695.000 de clienţi inregistrau intarzieri la plata creditelor la sfarsitul lunii ianuarie. Numarul creditelor restante era de 926.000 de conturi, ceea ce inseamna ca valoarea medie a unei restanţe este de circa 12.500 de lei.
Cel mai mare volum de credite neperformante, de echivalentul a 7 miliarde de lei, este aferent imprumuturilor in valuta. Dintre acestea, 4,8 miliarde de lei (peste un miliard de euro) sunt credite in euro, iar 2,3 miliarde de lei sunt credite in franci elveţieni. Clienţii cu credite in franci elveţieni au fost afectaţi puternic de aprecierea francului elveţian in perioada de criza. Restanţele la creditele in lei s-au menţinut la un nivel relativ constant in ultimele luni, dupa ce la inceputul crizei finanţarile in moneda locala, cele mai multe fiind imprumuturi fara garanţii, au avansat rapid.
http://www.banknews.ro/stire/71052_romanii_sunt_datori_la_banci_cu_2,5_miliarde_de_euro.html