Transferurile de bani reprezinta o problema de interes national. Romanii care au impanzit Europa pompeaza in economia romaneasca mari sume de bani. Cum ajung aceste sume de bani in buzunarele celor de acasa? Prietenii sau rudele sunt printre "carausii" preferati. Dincolo de aceste metode rudimentare exista diverse sisteme care asigura transferul banilor. Rapiditatea si siguranta inclina balanta spre aceste optiuni. Posta Romana imbina clasicul cu modernul si ofera diverse modalitati de a transfera banii in si din strainatate, aflam din Ghiseul Bancar.
Clasicele mandate postale au intrat de ceva vreme intr-un con de umbra. Putini mai sunt cei care apeleaza la acest serviciu pentru a realiza transferurile de bani. Rapiditatea incasarii banilor este aceea care a reasezat ordinea in preferintele oamenilor.
Posta Romana ofera in continuare mandatul postal ca serviciu financiar, insa a dezvoltat si alte modalitati de transmitere a banilor in si din strainatate. Transferurile Western Union sau mandatele Eurogiro ofera o diminuare considerabila a timpului in care destinatarul intra in posesia banilor, numarul tarilor in care serviciile sunt operabile fiind din ce in ce mai mare.
Mandatul postal international
Stramosul sistemelor moderne de transmitare a banilor, mandatul postal international, permite expedierarea banilor in si din straintate. In cazul mandatului postal international, sumele care circula sunt limitate la un anumit plafon, dar variaza si in functie de tara. Suma maxima admisa in cazul tarilor din Uniunea Europeana este de 550 EUR/ mandat, in timp ce pentru restul tarilor se accepta doar 500 EUR/ mandat. Daca suma care trebuie trimisa depaseste aceste limite, banii sunt impartiti in mai multe mandate, suma finala transmisa intr-o singura zi fiind de maximum echivalentul a 10.000 USD.
Tarile din Uniunea Europeana in sau din care se transmit mandate postale sunt: Belgia, Cehia, Franta, Grecia, Italia, Luxemburg si Polonia.
Pe harta tarilor de pe diverse continente pentru care Posta Romana asigura transmiterea banilor prin mandat postal se inscriu Algeria, Armenia, Brazilia, China, Cipru, Egipt, Finlanda, Iordania, Iugoslavia, Madagascar, Moldova, Suedia, Ucraina (pe aceasta relatie este disponibil doar serviciul de expediere a banilor prin mandat postal international din Romania in Ucraina).
Pentru transmiterea unei sume de maximum 500 USD, Posta Romana percepe un tarif de 15 lei vechi, care include si TVA. Suma se plateste in lei, la cursul BNR din ziua de plata.
Transferuri Western Union
Transferurile prin Western Union sunt considerate a fi printre cele mai rapide modalitati de transfer de bani. Peste 190 de tari fac parte din acest sistem, sumele fiind disponibile in maximum 1 ora de la depunere. Pentru ridicarea banilor, destinatarul nu este dependent de oficiul postal din localiatea unde isi are domiciliul, banii putand fi ridicati de la orice oficiu postal abilitat Western Union.
Suma maxima ce poate fi transferata este, si in acest caz, de 10.000 USD/ persoana, in cursul unei zile.
Dupa ce a fost instiintat de expeditor ca urmeaza sa primeasca o anumita suma, destinatarul se va prezenta la un oficiu al Postei Romane. Va trebui sa cunoasca in mod obligatoriu cateva date. Completarea formularului pe baza caruia se acorda banii este posibila doar daca se destinatarul stie numele si prenumele expeditorului, tara si localitatea in care a avut loc tranferul, si, nu in ultimul rand, valoarea transferului.
Transferurile prin Western Union sunt unidirectionale, banii putand fi transferati doar din strainatate.
Posta Romana ofera posibilitatea platii sumele transmise si la domiciliul destinatarului. Expeditorul trebuie sa indice nu doar adresa destinatarului, ci si un numar de telefon. In urma discutiei cu un salariat al Postei Romane, destinatraul va stabili o ora convenabila si moneda in care doreste sa primeasca banii, avand ca optiuni leul sau dolarul. Daca nu este indicat numarul de telefon sau daca destinatarul nu poate fi gasit, un aviz lasat la domiciliu de factorul postal il instiinteaza de existenta banilor.
Expeditorul este cel care plateste taxa Western Union, valoarea fiind stabilita in functie de suma trimisa. Pentru apelarea la serviciile Western Union se plateste o taxa care incepe de la 13 USD. Cei care opteaza pentru plata la domiciliu sunt taxati suplimentar si alti 10 USD se adauga la suma platita pentru transfer.
Atuurile/ minusurile Postei Romane comparativ cu agentii Western Union
Cand vine vorba despre plusurile oferite, Posta Romana mizeaza pe reteaua extinsa. Nu mai putin de 747 de oficii postale functioneaza la nivelul tarii. Si in privinta programului, posta pare a iesi invingatoare. Fiind deschise mai bine de 12 ore pe zi in timpul saptamanii (7.30- 20.00), dar si sambata (7.30-12), oficiile postale pot atrage mai multi clienti. Plata la domiciliul destinatraului este un alt punct de interes.
Printre minusuri am putea nota cozile din fata ghiseelor si neputinta multor functionari de a trece examenul de amabilitate.
Serviciul de mandate Eurogiro
Transferurile in si din strainatate se pot realiza si prin sistemul de mandate Eurogiro. Pentru primirea sau transmiterea banilor nu este necesar un cont bancar si, spre deosebire de Western Union, transferul de bani functioneaza in ambele sensuri. Eurogiro este superior si mandatelor postale internationale intrucat se castiga la capitolul timp.
Serviciul mandate Eurogiro este disponibil insa in mai putine unitati decat Western Union. Avand ca suport tehnic un sistem informational, Eurogiro poate fi folosit doar in 450 de oficii postale, adica in cele informatizate.
Serviciul este functionabil pentru urmatoarele tari: Austria, Brazilia, Cehia, Croatia, Elvetia, Germania, Grecia, Israel, Italia, Japonia, Luxemburg, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia, Ungaria.
Numarul de mandate care poate fi expediat intr-o zi este nelimitat. Exista insa stabilite sume maxime pe fiecare mandat, valorile admise fiind diferite. Sumele maxime ce pot fi transmise din Romania pornesc de la 550 EUR, putand ajunge la 5.000 EUR daca banii sunt pentru cineva din Austria. Din celelalte tari catre Romania se admit in cele mai multe cazuri transferuri de 550 EUR, din Ungaria si Japonia fiind permise cele mai mari transferuri, de 2.500 EUR.
Daca doriti sa trimiteti bani cu Eurogiro trebuie sa mergeti la unul dintre oficiile informatizate. Un formular special Eurogiro va fi completat cu datele de identificare atat ale expeditorului, cat si ale destinatarului si cu suma ce va fi trimisa.
Ghiseul Bancar