BankNews.ro - The Business Republic

Rares: Sistemul bancar sufera de o criza a resurselor umane
| Data Publicarii: 14-11-2006

Petru RaresExista o criza de resurse umane in sisteul bancar romanesc, ceea ce forteaza bancile sa angajeze tineri fara experienta, acesta fiind un risc operational neacoperit in activitatea institutiilor financiare", a declarat Petru Rares, presedintele consiliului de Adminstratie al Institutului Bancar Roman. La ora actuala, in sistemul bancar romanesc lucreaza aproximativ 62.000 de angajati. In 2006, au fost efectuate 6.000 de noi angajari in industria bancara, aproximativ 10% din numarul total de personal.

"Fiecare extindere in teritoriu, inseamna atragerea de resurse umane, iar bancile sunt obligate sa angajeze personal din categoria junior care nu au experipenta fiind expuse riscului operational", a declarat Rares.

Potrivit acestuia, riscul operational devine in ultimul timp, o realitate in sistemul finacniar bancar romanesc, sub presiunea concurentei investitorilor din Romania, majoritatea grupuri bancare cu capital strain, care controleaza bancile din Romania, precum si a concurentei pentru cresterea cotei de piata.

Institutul Bancar Roman a inceput un parteneriat strategic cu Bursa Romana de Marfuri, Asociatia Romana a Bancilor si Banca Nationala a Romaniei pentru pregatirea resurselor umane din banci in vederea pregatirii pentru implementarea prevederilor noului acord de capital Basel II, care abordeaza  riscul de management si pe cel oprational.

"Din 2006, vor fi lansate multiple forme specializate de pregatire pentru angajatii din sistemul bancar inclusiv cei implicati in adminsitrarea riscului de management pentru a face fata schimbarilor care vor inteveni odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana"

Normele Basel II vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2007, dar bancile pot continua sa functioneze inca unui an conform principiilor acordului Basel I. Totusi, sub presiunea noilor reglementari care se aplica pe plan international, bancile comerciale, vor trebui sa isi pregateasca personalul si sa schimbe comitetele de conducere cu comitete executive in care vor fi atrasi si sefi de compartimente care gestioneaza activitatile de management al riscului.

Sursa: NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/7088