BankNews.ro - The Business Republic

Euromiliard din transferul de bani
| Data Publicarii: 14-11-2006

Euromiliard din transferul de baniUn milion de romani muncesc peste granita. Dupa primele sapte luni ei au trimis 2,2 miliarde euro in tara. Exploatarea acestei nise este, astfel, o afacere profitabila, aflam din Curierul National. Extinderea fenomenului de migratie a fortei de munca a adus cu sine si expansiunea cifrelor de afaceri a companiilor specializate pe transfer de bani. Pe langa acestea, unele banci au profitat de cresterea sumelor transferate de romanii care muncesc in strainatate dezvoltand produse dedicate in special romanilor din Italia si Spania (destinatiile predilecte ale celor care prefera sa munceasca in strainatate).

Western Union si MoneyGram sunt cei mai importanti jucatori de pe piata locala a transferurilor de bani in timp ce Italo-Romena, transformata intr-o veritabila banca de nisa, isi concentreaza o mare parte din atentie asupra romanilor din Italia. CEC a lansat pe piata primul serviciu autohton de transfer rapid de bani. Potrivit Western Union, un roman transfera, in medie pe operatiune, intre 300 si 500 de euro. Datele BCR arata ca, la nivelul primelor noua luni, banca a efectuat aproape 1.300.000 de operatiuni de incasare prin serviciul MoneyGram, in valoare totala de 403 milioane euro.

La nivel general, potrivit Bancii Nationale, romanii au trimis in tara, dupa primele sapte luni, aproximativ 2,2 miliarde euro. In Romania, Western Union colaboreaza cu 5 banci - Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Bancpost, BRD - Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank. Acestora li se adauga reteaua de subagenti care include banci precum Carpatica, Piraeus, Finansbank. In plus, serviciul Western Union este disponibil si prin Posta Romana si Angelo Costa Romania Group SRL. Clientii pot apela la serviciul de transfer de bani Western Union, in prezent in Romania, in peste 2.700 de locatii ale agentilor situate in zona urbana si rurala.

Potential substantial

Datele bancii centrale arata ca, la nivelul lunii iulie, romanii trimisesera in tara aproximativ 2,2 miliarde euro. Potrivit estimarilor, aproximativ 60% din acesti bani sunt trimisi prin intermediul companiilor specializate pe transfer de bani. Asadar, 1,3 miliarde de euro ar fi putut veni in Romania prin intermediul companiilor specializate sau altfel spus s-ar fi putut efectua 33 de milioane de operatiuni de cate 400 de euro. "Transferul mediu se incadreaza intre valorile de 300-500 euro", informeaza Western Union. Pentru un transfer de 400 euro din Italia, sa spunem, comisionul se ridica la aproximativ 30 de euro. Astfel, pentru un numar de 33 de milioane de operatiuni de cate 400 euro, companiile specializate pe transfer de bani ar fi incasat un comision total de aproape un miliard de euro.

CEC testeaza piata

Presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni, Eugen Radulescu, a declarat, ca institutia a implementat cel mai ieftin serviciu de transfer bancar cu relatia Spania.
Potrivit sursei citate, CEC va lucra cu omologul sau din Spania, banca Santander, transferul bancar, realizat cu ajutorul companiei americane Transfer Rapid LLC, oferind preturi mai scazute decat tot ce exista pe piata in prezent.

Radulescu a spus ca in prezent romanii care lucreaza in Spania recurg la trimiterea banilor prin banci, care le percep comisioane mari. Presedintele CEC a sustinut ca acum acestia vor putea transfera banii cu un comision mic, prin CEC. "La 200 de euro, comisionul este de 10", a precizat Radulescu, estimand la zeci sau chiar sute de mii numarul potentialilor clienti.

Facilitati bancare pentru romanii din Italia

Un produs al bancii Italo-Romena este "Contul Fara Frontiere", destinat exclusiv romanilor rezidenti in Italia. Este vorba de un cont curent care le da posibilitatea cetatenilor romani din Peninsula sa trimita si sa primeasca bani intre Italia si Romania. Pentru un comision trimestrial fix de noua euro, clientii bancii pot efectua 120 de operatiuni pe an (30 pe trimestru) si beneficiaza de 12 cecuri, un extras de cont lunar si unul de dobanzi trimestrial.

Unicredit are si ea produse dedicate. "Putem deschide conturi curente pe baza documentelor de deschidere de cont primite din Italia sau prin achizitionarea pachetului Familia Ta, pachet ce contine un cont curent in euro si unul in lei, un card de debit in euro pentru titularul contului si un card de debit pentru un utilizator secundar, Internet Banking. Comisionul de deschidere de cont este de 15 lei, comisionul pentru achizitionare pachet 20 de euro/ an.", informeaza banca.

Citeste tot articolul in Curierul National

http://www.banknews.ro/stire/7077