In conditiile numerarului deficitar, problema multor companii romanesti este, in continuare, cautarea unor solutii eficiente de consolidare a fluxului de numerar.
Chiar si in contextul recentei relaxari a creditarii din partea bancilor comerciale din Romania, finantarea bancara nu este inca o sursa de numerar accesibila pentru multe IMM-uri.
Cu accesul la finantare redus, companiile in deficit de numerar conteaza de multe ori pe amanarea rambursarii datoriilor prin refinantarea acestora pana cand conditiile se vor imbunatati.
De aceea, companiile romanesti trebuie sa se concentreze pe alte solutii de generare a numerarului: managementul performant al capitalului de lucru, cresterea eficientei fiscale sau imbunatatiri operationale ale functiei financiare. Iata numai cateva optiuni pe care le poate avea in vedere un director financiar pentru consolidarea fluxului de numerar:
1. Gestionarea pozitiei de numerar pe toata durata anului financiar, nu doar la momentele de raportare. Inaintea crizei, multi directori din companii se concentrau pe rezultatele financiare dorite pe masura ce se apropiau de finalul anului financiar. Pentru a obtine rezultatele tintite de actionari, unele firme intarziau platile catre furnizori si faceau vanzari rapide catre clienti. Rezulta, astfel, o reducere a stocurilor si se genera cresterea veniturilor. Insa companiile nu trebuie sa actioneze precipitat la momentele de raportare, ci sa adopte o gestiune a numerarului eficienta si consecventa pe toata durata anului.
2. Schimbarile mici pot produce rezultate mari. Simple schimbari in procesele interne, cum ar fi contactarea clientilor restanti dupa sau inainte de scadenta datoriei, pot avea ca rezultat imbunatatirea performantei capitalului de lucru, reducand nevoia de numerar din companie. De asemenea, trebuie avuta in vedere alocarea corecta a costurilor, astfel incat sa creasca cele aferente vanzarilor, reducandu-se astfel marjele brute si taxele datorate.
3. Optimizarea pozitiei fiscale poate avea un impact imediat asupra numerarului. Simpla introducere gresita a unui cod de facturare in sistem poate conduce la ineficienta fiscala. Actionarii preseaza directorii financiari ca din gestionarea platii taxelor sa genereze eficiente de numerar pentru companii. De aceea acestia trebuie sa coordoneze indeaproape functia fiscala in cadrul departamentului financiar.
4. Accesarea unor programe de stimulente fiscale. In Romania, companiile implicate in cercetare-dezvoltare sau cele care detin proprietatea intelectuala asupra unor active beneficiaza de doua programe de stimulente fiscale:
- a) Amortizarea accelerata a activelor (maximum 50% din valoarea fiscala a activului poate fi amortizata in primul an de folosinta)
- b) Deducerea suplimentara pentru cheltuieli eligibile aferente activitatilor de cercetare-dezvoltare, majorata din februarie 2013, de la 20% la 50%.
Cunoasterea si accesarea acestor stimulente de catre companiile implicate in activitati de cercetare-dezvoltare ar putea conduce la imbunatatiri importante ale fluxului de numerar pentru companiile respective.
5. Accesarea fondurilor europene. Apetitul scazut al bancilor comerciale pentru finantarea IMM-urilor din ultimii ani a adus in prim plan pentru acestea perspectiva finantarii din fonduri europene, pe activitatile eligibile. Succesul in accesarea acestor surse non-bancare ofera perspectiva unei trasabilitati a performantei companiei in administrarea unei surse de finantare cu cerinte de raportare serioase. In mod cert, companiile care acceseaza fonduri europene se pot bucura de o mai mare deschidere ulterioara a bancilor la solicitari de creditare.
6. Reproiectarea modelului de business si a lantului de aprovizionare si gestionare. Volatilitatea cererii si a mediului economic a apropiat furnizorii si clientii. Pentru a avea o imagine mai clara asupra clientilor, furnizorii solicita informatii de la punctele de vanzare cu privire la produsele vandute, volumul si viteza de rotatie a acestora pentru a previziona si gestiona cererea si ciclul de rotatie al stocurilor. Astfel, companiile pot face schimbari de structura in felul in care gestioneaza relatia cu furnizorii si clientii.
7. Vanzarea activelor cu randamente scazute. In cazul companiilor ce detin active cu randamente scazute, directorii financiari trebuie sa adopte o abordare sistematica de revizuire a portofoliului, astfel incat sa le identifice si sa le vanda, pe baza deciziei actionarilor. Numerarul obtinut va fi alocat apoi intr-o zona mai eficienta a business-ului.
Este important ca toate companiile in deficit de numerar sa-si adapteze modelul de business la noile realitati economice, cu rate de crestere scazute si numerar insuficient. Pentru a controla si exploata eficient fluxul de numerar, directorii financiari trebuie sa aiba in vedere si cele 7 optiuni descrise mai sus. De buna utilizare a lichiditatilor va depinde nu numai consolidarea financiara si iesirea companiei din survival mode ci si intrarea intr-un nou ciclu de crestere.
http://www.banknews.ro/stire/70650_posibilitati_de_consolidare_a_fluxului_de_numerar.html