Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis astazi sa mentina la 8,75% pe an dobada de politica monetara si sa nu modifice nivelul rezervelor minime obligatorii impuse bancilor in vederea restrictionarii creditelor. Totusi, BNR a hotarat sa elimine, incepand de anul viitor, restrictiile impuse bancilor cu privire la volumul creditelor acordate in valuta. Ceea ce inseamna ca bancile vor putea acorda mai multe credite in valuta, ceea ce le va permite sa scada dobanzile si taxele impuse la creditele acordate persoanelor fizice si firmelor, pentru a putea face concurentei bancilor europene. BNR a fost nevoita sa ia aceasta masura ca urmare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana de la 1 ianuarie 2007, cand bancile straine urmau a veni in Romania fara autorizarea BNR si fara a urma restrictiile impuse bancilor romanesti, care ar fi fost astfel dezavantajate.
Din septembrie anul trecut, BNR a impus bancilor sa-si restranga volumul creditelor in valuta la cel mult de trei ori capitalul propriu, cu exceptia creditelor acordate persoanelor fizice sau firmelor ce obtineau venituri in valuta.
Potrivit Normei 11/2005, expunerea unei institutii de credit din credite in valuta acordate persoanelor fizice si juridice nu poate depasi 300% fata de fondurile proprii, in cazul institutiilor de credit, persoane juridice romane, sau fata de capitalul initial, in cazul sucursalelor institutiilor de credit straine.
La determinarea expunerii nu se vor lua in calcul expunerile din credite in valuta acordate acelor persoane juridice si fizice care sunt acoperite in mod natural la riscul valutar ("hedged borrowers") care induce risc de credit institutiilor de credit finantatoare.
Se considera ca o persoana este acoperita in mod natural la riscul valutar in cazul in care aceasta genereaza fluxuri de numerar nete pozitive in valuta cotata, care sa permita rambursarea la termen a fiecarei rate de credit (principal si dobanda), se preciza in norma abrogata.
Ghiseul Bancar