Sanatatea a sute de milioane de persoane este pusa in pericol de diferite forme de poluare produsa ca urmare a activitatii omului, au avertizat marti doua organizatii pentru protectia mediului, care au publicat lista cele mai poluate zece locuri de pe glob, relateaza AFP.
'Am estimat ca poluarea din tarile in curs de dezvoltare ameninta sanatatea a peste 200 de milioane de oameni', a declarat directorul Blacksmith Institue, Richard Fuller. Organizatia americana a realizat impreuna cu Crucea Verde, un ONG cu sediul la Geneva, o lista cu cele mai poluate zece locuri din lume, prima de acest fel din 2007.
Expertii care au elaborat aceasta lista menita sa ajute autoritatile sa combata fenomenele de poluare au trecut in revista studii realizate in 49 de tari si au stabilit ca cele mai poluate zece locuri din lume se afla in opt tari, trei dintre ele din Africa.
Astfel, in Ghana, 40.000 de oameni sunt expusi la poluarea cu plumb, mercur si cadmiu din cauza rampei de deseuri electronice de la Agbogbloshie, la periferia capitalei Accra. Tot din Africa, in sumbrul clasament se regasesc Nigeria, unde organizatiile denunta poluarea solului cu petrol in Delta Nigerului, si Zambia, cu reziduurile de plumb de la exploatarile in prezent inchise de la Kabwe.
Pe lista neagra figureaza si doua situri din Indonezia. Astfel, peste 500.000 de persoane - iar indirect cinci milioane - sunt expuse la diferite produse chimice - plumb, cadmiu, crom, pesticide - aruncate in fluviul Citarum, in apropierea capitalei Jakarta. Pe insula indoneziana Borneo, mercurul extras din minele de aur din provincia Kalimatan pune in pericol sanatatea a cel putin 225.000 de oameni.
Alte 160.000 de persoane din Asia sunt victime ale poluarii cu crom provocate de 270 de tabacarii din Bangladesh, in special la Hazaribagh, in zona metropolitana a capitalei Dhaka.
Rusia gazduieste de asemenea doua situri incriminate de cele doua organizatii: la Dzerjinsk, centru al industriei chimice, circa 300.000 de oameni sunt amenintati de reziduurile a 190 de produse toxice identificate in panza freatica, iar la Norilsk, in Siberia, poluarea atmosferica provocata de minele societatii Norilsk Nickel pune in mare pericol sanatatea a 135.000 de oameni.
Lista mai cuprinde fostul sit nuclear Cernobal, din Ucraina - unde peste 10 milioane de oameni continua sa fie expusi la riscuri din punct de vedere sanitar-, si bazinul fluviului Matenza-Riachuelo din Argentina, in care circa 5.000 de firme isi deverseaza deseurile, intre Buenos Aires si Rio de la Plata, afectand sanatatea a 20.000 de persoane.
Sursa: AGERPRES/