BankNews.ro - The Business Republic

Energiile regenerabile intr-o noua etapa de dezvoltare
Economie | Data Publicarii: 28-10-2013

Piata energiei regenerabile din Romania poate primi un nou impuls de dezvoltare si dinamica investitionala se poate redresa, daca, dupa repetate incercari de reglementare a pietei, se vor reintroduce principiile transparentei, stabilitatii si predictibilitatii in schemele de finantare a proiectelor, au afirmat reprezentantii industriei reuniti la conferinta "Investitiile in Energii  regenerabile - depasirea impasului reducerii certificatelor verzi”, organizata de  Camera de Comert si Industrie a Romaniei - Camera Nationala.

In deschiderea conferintei Dl. Sorin Petre Dimitriu, Vicepresedinte al Camerei Nationale, Presedintele CCI Bucuresti, a transmis salutul E. S. Presedintele Camerei Nationale, Dl. Mihail M. Vlasov si a subliniat preocuparea la nivelul Sistemului Cameral pentru organizarea unei serii de dezbateri pe tema energiei, unul din principalele motoare de dezvoltare economica.  

Ca stat membru al Uniunii Europene, Romania trebuie sa se alinieze eforturilor derulate in spiritul Strategiei Europa 2020, respectiv sa realizeze 24% din productia de energie din resurse regenerabile, conform angajamentului asumat la aderare. Dupa perioada de boom investitional din ultimii ani, determinata de oferta "extrem de generoasa” a legislatiei romanesti, care supracompensa producatorii de energie verde,  avand ca rezultat un aport de 4,4 miliarde euro angajati in investitii in tehnologii de inalta eficienta, cu precadere in energia eoliana si solara, guvernantii au introdus noi reglementari care au condus la bulversarea pietei si descurajarea investitorilor, cum ar fi: Ordonanta de urgenta nr. 57/2013 privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. 

Din aceasta perspectiva, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei - ANRE incearca sa restabileasca echilibrul, din postura de arbitru al acestei industrii si aparator deopotriva al intereselor statului, dar si al investitorilor, care au creat locuri de munca si au introdus tehnologii de varf. Schemele de sprijin prin certificatele verzi implementate si in Romania, prezinta insa, dezavantajul de a se reflecta in factura energiei platite de consumatorul final, fie la nivel casnic, fie la nivel industrial, de catre marii producatori din industrie, ceea ce le diminueaza competitivitatea. Vicepresedintele ANRE, Dl Emil Calota, a aratat ca in 2013 era necesara o corectie pentru stoparea supracompensarii si eliberarea consumatorului final de aceasta povara a implicarii in plata certificatelor verzi, in conditiile unor proiecte cu o rata de returnare a investitiilor de 37%. In acest sens masura luata de Guvern a vizat amanarea la plata a unui numar de certificate verzi pentru energia eoliana, microhidrocentrale si fotovoltaica, incepand cu 1 ianuarie 2014, pana in martie 2017. Au fost luate in discutie si alte posibile masuri de limitare a capacitatii instalate a producatorilor de energie din resurse regenerabile, care ar avea insa efecte perturbatoare ale pietei certificatelor verzi, in conditiile in care consumul de energie la nivel national a scazut semnificativ, fiind estimata la 7% fata de anul 2012, din cauza destructurarii vietii economice.  

In fata acestei situatii, ANRE propune abordarea unei noi metodologii bazate pe incurajarea microcapacitatilor de productie a energiei din resurse regenerabile (sub 1 Mw), bazate in principal pe co-generare, energie geotermala si biomasa / biogas, destinate consumului local ,,cel mai bun motor de dezvoltare descentralizata, eliberand astfel sistemul national de transport al energiei. 

In conditiile cresterii de 10 ori a productiei de energie eoliana, a celei solare si a cererilor de racordare la reteaua de inalta tensiune, CN Transelectrica SA a angajat investitii de 8 miliarde USD in modernizarea si retehnologizarea sistemului national, in perioada 2010-2012, diminuand astfel ponderea costurilor de mentenanta in tariful energiei electrice, a declarat doamna Carmen Neagu, membru al Consiliului de Supraveghere CN Transelectrica. 

Romania are insa, sansa de a putea sa-si refaca strategia de dezvoltare energetica, pornind de la necesitatea de schimbare a paradigmei energetice la nivel global, in urma Raportului lansat recent la Congresul Mondial al Energiei, tinand cont de potentialul de exploatare al noilor surse neconventionale de energie, cum ar fi gazele si petrolul de sist. Scenariul pentru Romania a fost prezentat in cadrul conferintei de Dl. Ionut Purica, Director executiv Centrul de Consultanta Energetica si Ambientala, care "a felicitat CCIR pentru aceasta initiativa de a pune impreuna oameni cu interese si perspective economice comune”.

In continuare, reprezentantii industriei, respectiv Dl. Ionel David, Presedintele Asociatiei Romane de Energie Eoliana si Dl. Ciprian Glodeanu, Presedintele Asociatiei Romane de Energie Fotovoltaica au prezentat elementele de risc induse prin recentele masuri guvernamentale, care "diminueaza beneficiul industriei si stopeaza entuziasmul investitorilor”, conform celor afirmate de dl. David. Efectele acestor masuri sunt vizibile si in esecul Romaniei de a-si atinge tintele fixate prin Planul National de Actiune, care prevad realizarea a 14% din totalul energiei produse in Romania din resurse regenerabile, cota estimata pentru 2013 fiind de numai 11%, cu perspectiva de mentinere a acestei tendinte si in anii urmatori, desi Romania are cel mai mare potential hidrologic si de biomasa la nivel european, comparabil doar cu Scotia, din punct de vedere al potentialului eolian. 

Au urmat discutii pe teme punctuale intre reprezentantii industriei prezenti la Camera Nationala si cei ai sectorului public.  

"Evenimentul mi-a placut foarte mult, a atins toate punctele importante. Astept sa mai organizati si sa ne mai puneti in contact unii cu altii”, a declarat in finalul conferintei Dna. Elena Musat, manager Mabec Energy.



http://www.banknews.ro/stire/70176_energiile_regenerabile_intr-o_noua_etapa_de_dezvoltare.html