BankNews.ro - The Business Republic

Radulescu: Noul sediul al CEC ar putea fi amplasat langa Palatul Parlamentului
| Data Publicarii: 10-11-2006

Noul sediu al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) ar putea fi amplasat in apropierea Palatului Parlamentului din Bucuresti, aceasta fiind a doua oferta facuta de Primaria Capitalei in schimbul preluarii Palatului CEC, a declarat Eugen Radulescu, presedintele bancii. "La prima oferta am constatat ca in subsolurile zonei respective exista tot felul de utilitati, care fac imposibila obtinerea unei autorizatii de constructie. Speram ca la cea de-a doua oferta sa nu fie probleme si sa putem construi. Pentru ca noi acolo nu vrem sa facem un parc, ci o cladire", a declarat Radulescu. Presedintele CEC a declarat ca a identificat un teren unde urmeaza sa se construiasca noua cladire a bancii.

Presedintele CEC a mai precizat ca actuala locatie a bancii, Palatul CEC, este o frumusete rara ca palat, dar neutilizabila ca banca. "Este un lucru deosebit ca acesta sa revina locuitorilor Capitalei, ca muzeu", a mai spus Radulescu.

In luna septembrie, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat preluarea sediului central al CEC pentru suma de 17,787 milioane euro, bani care urmau sa fie virati municipalitatii de Ministerul Finantelor. Palatul CEC, in care functioneaza sediul central al bancii, a fost evaluat de un expert imobiliar la valoarea de 18 milioane euro, potrivit lui Eugen Radulescu. 

Initial, Primaria Capitalei a propus CEC un teren de 2.700 de mp, amplasat pe cheiul Dambovitei, constructia noului sediu al bancii fiind estimata la 12 milioane de euro. Palatul CEC urmeaza sa fie vandut catre municipalitate, ca activ, pana la sfarsitul anului 2006, dupa obtinerea tuturor aprobarilor necesare si se va transforma ulterior in muzeu, potrivit presedintelui CEC.

Palatul CEC a fost construit la initiativa Consiliului de Administratie al Casei de Depuneri, Consemnatiuni si Economie (vechiul nume al CEC n.r.), din fonduri proprii, provenite din beneficiul anual al bancii in perioada 1891-1900. A tat achizitionarea terenului pe care a fost construit palatul, cat si constructia imobilului ca atare au fost realizate numai din fonduri financiare ale bancii.

Toate actele de carte funciara si cadastrale ale orasului Bucuresti confirma proprietatea bancii asupra Palatului din Calea Victoriei 13,  iar activitatea sediului central al Casei de Economii si Consemnatiuni in acest palat s-a desfasurat neintrerupt de la finalizarea constructiei, in anul 1900, si pana acum.

Sediul central al CEC va ramane in Palatul CEC pana la finalizarea constructiei noului sediu, iar banca va plati, in acest interval, chirie catre Primaria Capitalei.

Sursa: NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/6999