Tranzactiile cu obligatiunile emise de Banca Mondiala au depasit, miercuri, 4,2 milioane euro (14,956 milioane lei), cea mai mare valoare atinsa de la listarea titlurilor la Bursa de Valori Bucuresti, potrivit brokerilor. In deschiderea sedintei de la Bursa s-au transferat 5.000 de obligatiuni la un pret situat la 99,7% sub valoarea din dobanda, printr-o singura tranzactie care a insumat 1,4 milioane euro.
In total, au fost incheiate doua tranzactii cu 15.000 de obligatiuni ale Bancii Mondiale, pretul la inchidere fiind sub valoarea din dobanda, de 98,71%, in scadere cu 1,29% fata de cotatia anterioara.
Aceasta a fost cea de-a doua sedinta in care s-au tranzactionat obligatiunile Bancii Mondiale, dupa cea din 19 octombrie, cand au fost admise la tranzactionare la BVB, cand s-au transferat 50 de obligatiuni in valoare de 50.320,55 lei (14.000 euro), la un pret de 100,89% peste valoarea din dobanda.
Oferta publica primara de obligatiuni a Bancii Mondiale a fost lansata pe 30 august si s-a incheiat pe 12 septembrie, fiind intermediata de casa de brokeraj Intercapital Invest. Pretul unei obligatiuni a fost de 1.000 lei, iar rata dobanzii este fixa - 6,50% anual. Scadenta obligatiunilor este de 36 de luni, cu plata semestriala a dobanzii catre investitorii care au subscris in cadrul ofertei publice, iar principalul va fi platit la scadenta emisiunii.
Mai mult de trei sferturi (77%) din obligatiunile Bancii Mondiale au fost subscrise de investitori romani, care au plasat peste 404 milioane lei (115,5 milioane euro) in emisiunea de 525 milioane lei (150 milioane euro) lansata de institutia financiara internationala. Oferta initiala a fost suprasubscrisa cu 21%, potrivit datelor comunicate de Banca Mondiala.
Aceasta este prima emisiune in lei a unei institutii financiare internationale in Romania si cea de-a treia pe care Banca Mondiala o lanseaza pe pietele emergente, in moneda locala. Banca Mondiala a anuntat, la inceputul lunii noiembrie, ca va lansa o noua emisiune de obligatiuni in Europa, in valoare de un miliard de dolari, pentru finantarea vaccinurilor destinate celor mai sarace economii ale lumii.
Pana acum, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a mai anuntat ca intentioneaza sa emita obligatiuni in lei pentru contravaloarea a 50 milioane de dolari in 2007.
Sursa: NewsIn