Datele Eurostat arata iesirea din cea mai lunga recesiune de la adptarea monedei unice in 1999. Deocamdata nu este insa momentul pentru desfacut sampania, criza financiara si economica fiind departe de a fi depasita.
Germania a fost notata cu o crestere a PIB de 0,7%, iar Franta cu un plus de 0,5% in comparatie cu trimestrul anterior. In medie, Zona Euro a avansat cu 0,3% conform datelor publicate miercuri.
Cei mai multi economisti spun insa ca recuperarea este mult prea lenta pentru ca multiplele boli din zona euro, incluzand cresterea in continuare a datoriilor, somajul in masa, blocajul din sistemul bancar si instabilitatea politica.
"Un plus este intotdeauna un semn bun, dar nu ineamna neaparat ca si rezolva problema", spune Adam Posen, presedintele Institutului Peterson pentru Economie din Washington, citat de WSJ.
Economiile de la periferie scad in continuare Economiile Spaniei, Italiei si Greciei s-au contractat in continuare, chiar daca mai incet decat pana acum. Daca ne uitam la tarile cu probleme, dinamica este complet opusa. PIB-ul Spaniei si Italiei este in scadere cu 2%, iar Grecia cu 4,6%.
In aceste conditii, conducerea UE si Eurogroup nu trebuie sa supraestimeze datele legate de balanta comerciala care sunt, intr-adevar, destul de bune si sa se bazeze doar pe cresterea comertului cu Statele Unite sau China, ca principal mijloc de depasire a crizei. Sustinatorii ideii crearii unei zone de comert liber intre SUA si UE se bazeaza tocmai pe asemenea conceptii.
"Criza din Zona Euro, fara indoiala, va continua. In economie exista un mecanism foarte clar, atunci cand cheltuielile depasesc veniturile. Bineinteles ca europenii pot primi bani o anumita perioada de timp ca sa cheltuiasca mai mult decat castiga. Insa mai devreme sau mai tarziu, aceasta practica va inceta. De aici si concluzia: asa cum se prezinta ea acum, criza din Zona Euro nu poate sa fie oprita", explica Mihail Hazin, analist economic la Neocon.
Integral in
Money.ro.
http://www.banknews.ro/stire/69221_zona_euro_a_iesit_din_recesiune,_dar_nu_si_din_criza.html